przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Gravadlax - łosoś marynowany w burakach i koperku z dodatkiem wiśniówki

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Gravadlax - łosoś marynowany w burakach i koperku z dodatkiem wiśniówki

Składniki:

Gravadlax - łosoś marynowany w burakach i koperku z dodatkiem wiśniówki 300 g świeżego fileta z łososia
80 g drobnej soli morskiej
25 g cukru brązowego jasnego
2 średnie buraki czerwone
25 mi wiśniówki
1 średni pęczek świeżego koperku
skórka otarta z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/4 pomarańczy


Sposób przygotowania:

Łososia dokładnie myjemy i osuszamy. Na dno miseczki wsypujemy 30 g soli a na niej układamy rybę skórą do dołu.

Posypujemy łososia solą, cukrem i nacieramy a następnie przykrywamy startymi na tarce o małych oczkach burakami. Dociskamy do ryby - najlepiej robić to w rękawiczkach.

Całość polewamy wiśniówką, posypujemy posiekanym koperkiem oraz zestami z cytryny i pomarańczy.
Całość przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy przykryte czymś ciężkim na 48 godzin do lodówki.

Po tym czasie zdejmujemy z łososie folię spożywczą oraz wszystkie produkty w których był marynowany. Osuszamy papierowym ręcznikiem by usunąć jak najwięcej wilgoci.

Kroimy łososia pod skosem w cieniutkie plasterki a resztę możemy przechowywać w lodówce szczelnie zawiniętego w folię do dwóch tygodni.



Łososia marynowanego w burakach chciałam zrobić już od jakiegoś czasu. Święta były ku temu dobrą okazją.

Przygotowując tego łososia połączyłam przepisy dwóch kobiet z których przepisów korzystam i jeszcze nigdy się nie zawiodłam - Elizy Mórawskiej znanej jako Liska z bloga www.whiteplate.blogspot.com... oraz Olgi Smile z bloga www.olgasmile.com.

Gravadlax to skandynawski przysmak który przypomina trochę znanego nam wędzonego łososia.

Powiem Wam, że żałuję iż zrobiłam go tak późno bo bardzo mi smakuje. Ma piękny bordowy kolor, pachnie koperkiem i czuć aromat cytrusów.

Przepis zgłaszam do akcji:
- "Wigilia 2013" którą organizuje Mysza prowadząca bloga www.kuchennawyspasmakow.blogspot.c...


Przepis dodał(a) ewelosa


2014.01.09 jolantaszyndlar
 
Gravadlax - łosoś marynowany w burakach i koperku z dodatkiem wiśniówki Dla mnie taki łosoś to cos nowego .... ale bardzo apetycznego:) Buziaki Kochana i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 1

Copyright © 2008 ewelosa.pl