przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Klops z jajkiem i suszonymi pomidorami na włoską nutę

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Klops z jajkiem i suszonymi pomidorami na włoską nutę

Składniki:

Klops z jajkiem i suszonymi pomidorami na włoską nutę 800 g mięsa mielonego - ja użyłam mielonej łopatki
2 łyżki przyprawy basilicata
2 łyżki przyprawy kalabria
1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej
2 czubate łyżki przyprawy do bruschetty
1,5 łyżeczki soli z chili
1,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżka domowej vegety
2 łyżki bułki tartej
1 jajko

14 suszonych pomidorów - ja mam swoje suszone i są one takie twarde
3 jajka ugotowane na twardo



Sposób przygotowania:

W misce łączymy mięso z wszystkimi przyprawami, dobrze wyrabiamy i dodajemy suszone pomidory pocięte nożyczkami na paseczki a następnie mięso odstawiamy na 24 godziny.

Dodajemy bułkę tartą oraz jajko i wyrabiamy dokładnie masę.
Małą keksówkę o wymiarach 85x175 mm smarujemy oliwą i nakładamy połowę mięsa.

Po środku robimy wgłębienie i układamy w nim całe jajka ugotowane na twardo jedno za drugim. Przykrywamy pozostałym mięsem zalepiając dziurki ale nie ściskając za bardzo mięsa.
Górę klopsa posypujemy słodką wędzoną papryką.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'c i pieczemy około godziny - upieczony klops lekko odstaje od ścianerk keksówki i po nakłóciu wypływa z niego czysty płyn.

Upieczony klops wyjmujemy z piekarnika i studzimy w keksówce - ja odlałam z niej wytopiony tłuszcz. Zimny wkładamy do lodówki by nam dobrze stężał.



Witajcie po Świętach ;) Pora podzielić się z Wami przepisami które gościły na moim stole wielkanocnym i tak posmakowały, że będą stałymi gośćmi podczas Wielkanocy.

Pierwszy bedzie klops z jajkiem i suszonymi pomidorami na włoską nutę. Pierwszy raz robiłam klopsa i sama skomponowałam przyprawy jkaie do niego dodam - od razu wiedziałam, że bedzie z jakiem i suszonymi pomidorami.

A skoro suszone pomidory to Włochy i już wiedziałam, że będą to włoskie smaki.

Klops wyszedł przepyszny, pachnący ziołami, dymem z wędzonej papryki, lekko przypieczony - rewelacyjny z porzeczkowym chrzanem czy żurawiną.

Klops z jakiem i suszonymi pomidorami zgłaszam do akcji "Wielkanocne Smaki III" którą prowadzi Mirabelka z bloga www.mirabelkowy.blogspot.com...


Przepis bierze udział w akcji:



Przepis dodał(a) ewelosa


2013.04.04 jolantaszyndlar
 
Klops z jajkiem i suszonymi pomidorami na włoską nutę Uwielbiam klopsy Ewelosko:) .... są świetne zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek:) buźka:)
2013.04.04 Majana
 
Klops z jajkiem i suszonymi pomidorami na włoską nutę Pyszności, bardzo lubimy i też jest u mnie na święta. :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 3

Copyright © 2008 ewelosa.pl