przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Pychotka zwana Panią Walewską

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki cukru pudru
100 g masła lub margaryny
3 żółtka

Beza:
3 białka
3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

225 g dżemu z czarnej porzeczki - dałam galaretkę porzeczkową
60 płatków migdałowych

Masa:
1 szklanka mleka
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1,5 łyżki cukru
16 g cukru migdałowego - dałam cukier puder migdałowy
100 g masła
kilka kropel aromatu migdałowego - dałam 2 łyżki amaretto


Sposób przygotowania:

Składniki kruchego ciasta zagniatamy na stolnicy, wyrabiamy krótko i formujemy w kulę. Dzielimy na dwie części.

Wykładamy blaszki o wymiarach 210x210 mm papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto i wykładamy nim blaszki. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy około 10 minut.

W tym czaesie ubiajmy bezę. Białka ubijamy na sztywna pianę a następnie stopniowo i powoli dodajemy cukier. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy.

Wyjmujemy z piekarnika kruche ciasto, rozsmarowujemy na każdym po połowie galaretki z czarnej porzeczki, na nią kładziemy po połowie bezy i każde ciasto posypujemy połową migdałów. Wkładamy do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 170'C i pieczemy kolejne 30 minut.

Po upieczeniu ja zostawiłam tak na 15 minut placki w otwartym piekarniku a następnie wyjęłam i ostudziłam.

Zagotowujemy pół szkalnki mleka z cukrami. Miksujemy pół szkalnki z żółtkiem i mąką, dodajemy do gotującego sie mleka, zagotować. Budyń studzimy, przykrytą pokrywką.

Masło ucieramy na puch - ja ucierałam mase w makutrze - i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Masa ma być puszysta. Na sam koniec dolewamy amaretto.

Masą wykładamy na jeden z placków, nakrywamy ją drugim i lekko dociskamy uważając by nie połamać bezy.
Wkładamy do lodówki do schłodzenia.



Ile ja się nasłuchałam o boskim smaku pychotki tak tak nasłuchałam bo sama nigdy jej nie jadłam.

Wielkanoc byłą okazją by upiec to ciasto skorzystałam z przepisu Dorotki z bloga www.mojewypieki.com.
Zawsze udaję się do Dorotki gdy chcę zrobić coś nowego i ona akurat ma to na swoim blogu - Dorotka to gwarancja udachych wypieków, wiem to gdyż już nie raz korzystałam z Jej przepisów.

Pychotka w pełni zasługuje na swoją nazwę :).Kruche cieniutkie placki, beza z chrupiącymi migdałami, migdałowy krem budyniowy a całość przełamana smakiem czarnych porzeczek by nie było za mdło, za słodko a wybornie i pysznie.

Placki możecie upiec dzień wcześniej a później tylko przełożyć je kremem migdałowym - ja tak zrobiłam by nie mieć za dużo pracy jendego dnia ;).
Ja zrobiłam ciasto z połowy porcji jaką podała Dorotka która piekła je na blaszcze 260x350mm.

Pychotkę zwaną Panią Walewską zgłaszam do akcji "Wielkanocne Smaki III" którą prowadzi Mirabelka z bloga www.mirabelkowy.blogspot.com...


Przepis bierze udział w akcji:



Przepis dodał(a) ewelosa


2013.04.04 jolantaszyndlar
 
To ulubione ciasto mojego Połówka kochanego:) .... za nie oddałby wiele:) ... pięknie Ci wyszło Ewelosko:) buziol
2013.04.04 Majana
 
Kocham to ciasto! Jest doskonałe pod każdym względem.
Ewelosko, ślicznie wygląda u Ciebie.
:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 7

Copyright © 2008 ewelosa.pl