praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Pychotka zwana Panią Walewską
Składniki:
Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki cukru pudru 100 g masła lub margaryny 3 żółtka Beza: 3 białka 3/4 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 225 g dżemu z czarnej porzeczki - dałam galaretkę porzeczkową 60 płatków migdałowych Masa: 1 szklanka mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 żółtko 1,5 łyżki cukru 16 g cukru migdałowego - dałam cukier puder migdałowy 100 g masła kilka kropel aromatu migdałowego - dałam 2 łyżki amaretto |
Sposób przygotowania:
Składniki kruchego ciasta zagniatamy na stolnicy, wyrabiamy krótko i formujemy w kulę. Dzielimy na dwie części. Wykładamy blaszki o wymiarach 210x210 mm papierem do pieczenia. Wałkujemy ciasto i wykładamy nim blaszki. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy około 10 minut. W tym czaesie ubiajmy bezę. Białka ubijamy na sztywna pianę a następnie stopniowo i powoli dodajemy cukier. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszamy. Wyjmujemy z piekarnika kruche ciasto, rozsmarowujemy na każdym po połowie galaretki z czarnej porzeczki, na nią kładziemy po połowie bezy i każde ciasto posypujemy połową migdałów. Wkładamy do piekarnika, zwiększamy temperaturę do 170'C i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu ja zostawiłam tak na 15 minut placki w otwartym piekarniku a następnie wyjęłam i ostudziłam. Zagotowujemy pół szkalnki mleka z cukrami. Miksujemy pół szkalnki z żółtkiem i mąką, dodajemy do gotującego sie mleka, zagotować. Budyń studzimy, przykrytą pokrywką. Masło ucieramy na puch - ja ucierałam mase w makutrze - i stopniowo dodajemy ostudzony budyń. Masa ma być puszysta. Na sam koniec dolewamy amaretto. Masą wykładamy na jeden z placków, nakrywamy ją drugim i lekko dociskamy uważając by nie połamać bezy. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Ile ja się nasłuchałam o boskim smaku pychotki tak tak nasłuchałam bo sama nigdy jej nie jadłam. Wielkanoc byłą okazją by upiec to ciasto skorzystałam z przepisu Dorotki z bloga www.mojewypieki.com. Zawsze udaję się do Dorotki gdy chcę zrobić coś nowego i ona akurat ma to na swoim blogu - Dorotka to gwarancja udachych wypieków, wiem to gdyż już nie raz korzystałam z Jej przepisów. Pychotka w pełni zasługuje na swoją nazwę :).Kruche cieniutkie placki, beza z chrupiącymi migdałami, migdałowy krem budyniowy a całość przełamana smakiem czarnych porzeczek by nie było za mdło, za słodko a wybornie i pysznie. Placki możecie upiec dzień wcześniej a później tylko przełożyć je kremem migdałowym - ja tak zrobiłam by nie mieć za dużo pracy jendego dnia ;). Ja zrobiłam ciasto z połowy porcji jaką podała Dorotka która piekła je na blaszcze 260x350mm. Pychotkę zwaną Panią Walewską zgłaszam do akcji "Wielkanocne Smaki III" którą prowadzi Mirabelka z bloga www.mirabelkowy.blogspot.com...
Przepis bierze udział w akcji: |
2013.04.04 jolantaszyndlar
|
 | To ulubione ciasto mojego Połówka kochanego:) .... za nie oddałby wiele:) ... pięknie Ci wyszło Ewelosko:) buziol |
2013.04.04 Majana
|
 | Kocham to ciasto! Jest doskonałe pod każdym względem. Ewelosko, ślicznie wygląda u Ciebie. :) |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|