przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Dżem truskawkowy z rabarbarem, karmelem i blasamico cytrynowym

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Dżem truskawkowy z rabarbarem, karmelem i blasamico cytrynowym

Składniki:

Dżem truskawkowy z rabarbarem, karmelem i blasamico cytrynowym 400 g rabarbaru - dałam 500 g
400 g truskawek
350 g cukru trzcinowego Demerara
3 łyżki octu balsamicznego - ja użyłam kremu balsamico cytrynowego
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1,5 laski wanilii
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego imbiru
skórka starta z 1 cytryny


Sposób przygotowania:

Rabarbar obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Wsypujemy do granka.
Truskawki także myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w plasterki. Wsypujemy do drugiego granka.
Do każdego z garnków wsypujemy po 4 łyżki cukru i odstawiamy na godzinę.

Teraz musimy przygotować karmel. Pozostały cukier wsypujemy do szerokiego granka i rozpuszczamy na małym ogniu. Cukier musi się całkowicie rozpuścić.
Jak napisała Zawszepolka Karmel im ciemniejszy tym mniej słodki.

Teraz do naszego karmelu dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki octu balsamico. Uważajcie bo karmel zacznie się teraz bardzo pienić. Energicznie mieszamy.

Do garnka wsypujemy rabarbar i truskawki razem z sokami które powstały.
Mieszamy i dodajemy świeżo starta gałkę muszkatołową, imbir, skórkę startą z cytryny i wanilię - ja wyskrobuje ziarenka i laski które pozostają też dodaję.

Gotujemy aż nasz dżem uzyska taką konsystencję jaką lubimy - ja sprawdzam to zawsze na talerzyku. Gdy dżem sie powoli zlewa po przejechaniu palcem na środku jest dobry.

Wyławiamy laski wanilii. Do wyparzonych i ciepłych słoiczków nakładamy gorący dżem. Zakręcamy i odstawiamy do góry nogami. Przykrywamy i zostawiamy do wystygnięcia.

Z podanych ilości składników otrzymałam cztery słoiczki o pojemności 200 ml.



Odkąd zobaczyłam u Zawszepoleczki która prowadzi wspaniały blog www.table-table.blogspot.com... ten dżem śniłam o nim po nocach.

Niestety ceny truskawek - były po 25 zł - odstraszały mnie od zrobienia tego dżemu.
Ale teraz gdy truskawki są po 4,50 zł i jest jeszcze rabarbar wziełam się ochoczo za jego przygotowanie.

Już podczas mieszania owoców z cukrem w domu unosił się cudowny zapach - wiedziała to będzie coś pysznego.

I tak jest dżem jest rewelacyjny - ja uwielbiam połączenie truskawek z rabarbarem. A wiadomo nie od dziś iż truskawki lubią balsamico i wanilię.

Poleczko dziekuję za to że jesteś. Jesteś Wielka :) i jesteś nieustającą inspiracją dla mnie.

Dżem zgłaszam do akcji:
- "Sezon truskawkowy 2010" której patronuje Olga Smile

- "Rabarbarowe wypieki" której patronują Olcik i Beata






Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 4

Copyright © 2008 ewelosa.pl