przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Ajvar domowy

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Ajvar domowy

Składniki:

Ajvar domowy 2 czerwone papryki
2 duże pomidory
1 bakłażan
1 cebula
mały kawałeczek ostrej papryczki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
słodka i ostra papryka – do smaku
sól


Sposób przygotowania:

Paprykę pieczemy w piekarniku aż skórką będzie czarna, obracając kilka razy. Razem z papryką pieczemy bakłażana - pamiętajcie tylko by go nakłuć kilka razy widelcem.

Gorącą paprykę wkładamy do foliowego woreczka i zakręcamy. Po kilku minutach wyjmujemy, obieramy ze skórki i usuwamy nasionka.

Paprykę kroimy ma mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka, bakłażana studzimy i razem ze skórką kroimy na mniejsze kawałeczki - środek będzie mięciutki - pomidory sparzamy i obieramy ze skóry.

Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy olej i dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa puszczą sok.

Ściągamy przykrywkę i gotujemy do miękkości odparowując jak najwięcej wody. Miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy koncentrat i przyprawy.

Gotujemy zmiksowany ajvar jeszcze około 20-30 minut tak by go dobrze odparować.
Gorący ajvar przekładamy do wyparzonych słoiczków, studzimy.

Gdy będziemy jedli id razu to taki ajvar możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.
Po pasteryzacji przez około 10-15 minut można przechowywać ajvar w piwnicy do 6 miesięcy.



Bardzo lubię bałkańską pastę ajvar ale do tej pory jadłam tylko taką ze sklepowej półki.

Znacie mnie już na tyle iż wiecie jak lubię takie domowe wersje produktów które z reguły kupujemy. Dlatego postanowiłam zrobić domowy ajvar.

Skorzystałam z przepisu który znalazłam na stronie www.nataliawine.com.

Pamiętam jak smakowała mi pieczona papryka byłą słodziutka i pachniała dymem więc postanowiłam upiec paprykę by zrobić z niej ajvar - w oryginalnym przepisie paprykę obierało się ze skórki i kroiło na kawałeczki. Tak samo postąpiłam z bakłażanem upiekłam go choć w przepisie był pokrojony surowy.

Ajvar wyszedł przepyszny, sprawdza się jako baza do wielu sosów czy jako smarowidło na wędlinkę czy ser.
Kiedyś zamarynowałam w nim filety z kurczaka i upiekłam na patelni grillowej - były bardzo dobre.

Muszę się Wam przyznać iż ten ajvar którego mam zdjęcie robiłam w zeszłym roku :) ale jakoś zapomniałam wstawić przepis. W tym roku też go zrobię i dodam wędzonej papryki oraz 2 ząbki czosnku by lekko zaostrzyć smak.


Przepis dodał(a) ewelosa


2012.08.02 jolantaszyndlar
 
Ajvar domowy Mój Mąż uwielbia ajvar ...chyba zrobie mu kilka słoiczków:) pozdrawiam ciepło Kochana:)
2012.09.10 ewelosa
 
Ajvar domowy Jolciu ja włąśnie otworzyłam słoiczek z ajvarem no uszę się przyznać jest przepyszny i muszę się bardzo powstyrzymywać by nie wyjadać go łyżeczką :)
2012.09.13 jolantaszyndlar
 
Ajvar domowy Wcale się nie dziwię ....co swojskie to swojskie ...nie dośc, ze zdrowsze to pyszne:) buziak
2012.09.13 Panna Malwinna
 
Ajvar domowy Ewelinko, ile słoiczków wychodzi z tych proporcji?
2012.09.14 ewelosa
 
Ajvar domowy Malwinko wyszły mi trzy słoiczki po 200 ml z czego ten trzeci taki nie pełny ;)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 6

Copyright © 2008 ewelosa.pl