przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Rogaliki z nutellą śliwkową - Weekendowa Cukiernia 14

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

1 szklanka mleka
30g świeżych drożdży ( u Olcik 1 łyżka suszonych)
1-2 łyżki esencji waniliowej
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
3 duże jajka
4 i 1/2 szkl. mąki

3 łyżki roztopionego masła do smarowania

nadzienie jakie lubicie - mogą to być powidła, dżem, serek biały, gęsty budyń


Sposób przygotowania:

Drożdże wsypujemy do miseczki, dodajemy troszeczkę mąki i cukru.
Mleko podgrzewamy i 1/4 szklanki zalewamy drożdże. Łyżką mieszamy drożdże i zostawiamy aż zaczną bąbelkować.

Pozostałe mleko zagotowujemy i dodajemy do niego masło i cukier. Rozpuszczamy i studzimy.

W misce robota łączymy mąkę z solą. Wlewamy rozczyn i mleko, dodajemy esencję oraz wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto - ma być miękkie i lśniące.
Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę - ja przykryłam miskę folią spożywczą i odłożyłam je w ciepłe miejsce.

Dzielimy ciasto na trzy części, z każdej wałkujemy koło o średnicy 26 cm. Smarujemy roztopionym masłem, podzielić na 8 trójkątów - najłatwiej kroić na pół, później na ćwiartki i każdą ćwiartkę na pół.

Na szerszym końcu nakładamy po łyżeczce nadzienia i zwijamy do środka rogaliki. Układamy na blasze - ja układałam je na papierze do pieczenia, smarujemy masłem, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200'C i pieczemy rogaliki 15 minut. wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorące ponownie smarujemy masłem - ja zapomniałam.
Studzimy - ja musiałam zjeść jednego takiego ciepłego a co tam...



Zawsze kiedyś jest ten pierwszy raz - u mnie nastąpiło to dzisiaj.

Nie myślcie sobie, że się nie stresowałam, nie przejmowałam i martwiłam - czy też wszystko będzie idealnie. Bo jak to pierwszy raz - zostaje na zawsze w pamięci. Oj tylko bez skojarzeń ...

Ja tutaj piszę o moim pierwszym razie o moim debiucie w weekendowej cukierni. Jej organizatorką jest Zawszepolka z blogu www.table-table.blogspot.com.

A kolejne edycje prowadzi ktoś inny - tym razem jest to Olcik z blogu www.waniliowachmurka.blox.pl. Jest to już czternasta edycja a ja jakoś do tej pory nie mogłam dołączyć do wspólnie piekących. Teraz się udało i mam nadzieję, że będę to robiła częściej.

Upiekłam rogaliki z nutellą śliwkową i gdyby nie fakt, że miałam z nimi trochę zamieszana wszystko byłoby idealnie.
Odmierzałam mąkę, zadzwonił telefon, odebrałam i później już wszytko potoczyło się ekspresowo.

Ciasto się wyrabiało i wyrabiało ale było takie płynne - to mi dało do myślenia. I wszystko stało się jasne - odmierzyłam tylko 3,5 szklanki mąki a nie 4,5.

Rogaliki wyszły pyszne, mięciutkie i cudownie maślane. Tylko jakoś się lekko porozklejały podczas pieczenia - ale to nic i tak je jemy z wielką ochotą.

Jeszcze raz dziękuję Olcik za wspaniały przepis a Polce za cukiernię.


Przepis dodał(a) ewelosa


2009.10.10 polka
 
:))) uffffff dotarłam :D
Dziękuję za udział w WC. Uśmiech mi się na buzi pojawia jak widzę że coraz więcej osób dołącza do nas :)
Rogale pierwsza klasa!

Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu! :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 7

Copyright © 2008 ewelosa.pl