praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Rogaliki z nutellą śliwkową - Weekendowa Cukiernia 14
Składniki:
1 szklanka mleka 30g świeżych drożdży ( u Olcik 1 łyżka suszonych) 1-2 łyżki esencji waniliowej 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 3 duże jajka 4 i 1/2 szkl. mąki 3 łyżki roztopionego masła do smarowania nadzienie jakie lubicie - mogą to być powidła, dżem, serek biały, gęsty budyń |
Sposób przygotowania:
Drożdże wsypujemy do miseczki, dodajemy troszeczkę mąki i cukru. Mleko podgrzewamy i 1/4 szklanki zalewamy drożdże. Łyżką mieszamy drożdże i zostawiamy aż zaczną bąbelkować. Pozostałe mleko zagotowujemy i dodajemy do niego masło i cukier. Rozpuszczamy i studzimy. W misce robota łączymy mąkę z solą. Wlewamy rozczyn i mleko, dodajemy esencję oraz wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto - ma być miękkie i lśniące. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę - ja przykryłam miskę folią spożywczą i odłożyłam je w ciepłe miejsce. Dzielimy ciasto na trzy części, z każdej wałkujemy koło o średnicy 26 cm. Smarujemy roztopionym masłem, podzielić na 8 trójkątów - najłatwiej kroić na pół, później na ćwiartki i każdą ćwiartkę na pół. Na szerszym końcu nakładamy po łyżeczce nadzienia i zwijamy do środka rogaliki. Układamy na blasze - ja układałam je na papierze do pieczenia, smarujemy masłem, przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200'C i pieczemy rogaliki 15 minut. wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorące ponownie smarujemy masłem - ja zapomniałam. Studzimy - ja musiałam zjeść jednego takiego ciepłego a co tam... Zawsze kiedyś jest ten pierwszy raz - u mnie nastąpiło to dzisiaj. Nie myślcie sobie, że się nie stresowałam, nie przejmowałam i martwiłam - czy też wszystko będzie idealnie. Bo jak to pierwszy raz - zostaje na zawsze w pamięci. Oj tylko bez skojarzeń ... Ja tutaj piszę o moim pierwszym razie o moim debiucie w weekendowej cukierni. Jej organizatorką jest Zawszepolka z blogu www.table-table.blogspot.com. A kolejne edycje prowadzi ktoś inny - tym razem jest to Olcik z blogu www.waniliowachmurka.blox.pl. Jest to już czternasta edycja a ja jakoś do tej pory nie mogłam dołączyć do wspólnie piekących. Teraz się udało i mam nadzieję, że będę to robiła częściej. Upiekłam rogaliki z nutellą śliwkową i gdyby nie fakt, że miałam z nimi trochę zamieszana wszystko byłoby idealnie. Odmierzałam mąkę, zadzwonił telefon, odebrałam i później już wszytko potoczyło się ekspresowo. Ciasto się wyrabiało i wyrabiało ale było takie płynne - to mi dało do myślenia. I wszystko stało się jasne - odmierzyłam tylko 3,5 szklanki mąki a nie 4,5. Rogaliki wyszły pyszne, mięciutkie i cudownie maślane. Tylko jakoś się lekko porozklejały podczas pieczenia - ale to nic i tak je jemy z wielką ochotą. Jeszcze raz dziękuję Olcik za wspaniały przepis a Polce za cukiernię. |
2009.10.10 polka
|
| :))) uffffff dotarłam :D Dziękuję za udział w WC. Uśmiech mi się na buzi pojawia jak widzę że coraz więcej osób dołącza do nas :) Rogale pierwsza klasa! Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu! :) |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|