przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Oignons d'confits czyli karmelizowana czerwona cebula

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Oignons d'confits czyli karmelizowana czerwona cebula

Składniki:

Oignons d'confits czyli karmelizowana czerwona cebula 700 g czerwonej cebuli
2 łyżki oliwy
300 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki miodu
2 łyżki cukru muscovado
2 łyżki kremu balsamicznego lub mniej octu - ja dałam krem balsamiczny z cytrynowy
szczypta soli


Sposób przygotowania:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krązki bądź półtalarki.
Na głebokiej patelni rozgrzewamy oliwę i dusimy cebulę mieszając od czasu do czasu aż bedzie miękka i zmieni kolor na jaśniejszy. Trwa to kilkanaście minut.

Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 45 minut. Mieszamy cebulę podczas karmelizacji - gdy bedzie już gotowa bedzie miała kolor burgundu.

Przekładamy do czystego słoiczka i szczelnie zakręcić. Po otwarciu przechowujemy karmelizowaną cebulę w lodówce.
Możecie także karmelizowaną cebulę zapasteryzować by móc ją przechowywać dłużej.



By zrobić karmelizowaną cebulę musiało minąć trochę czasu - czytałam o niej wiele dobrego, przymierzałam się nie raz aż w końcu postanowiłam ją zrobić.

Skorzystałam z przepisu Beatki z bloga www.beawkuchni.com... - bo wiem, że przeposy które Beatka zamieszcza są sprawdzone i zawsze gdy korzystam z nich jestem zadowolona.

Beatka pisze, że można dodać do niej dodatki smakowe jak tymianek czy przyprawy korzenne, rodzynki. I właśnie zamierzam następnym razem troszkę pobawić się smakami robiąc ta cebulę.

Konfitura z czerwonej cebuli jest pyszna, słodka ale czuć nutę wytrwanego wina. Zakochałam się w niej od pierwszego kęsa :)


Przepis dodał(a) ewelosa


2013.03.11 Majana
 
Oignons d'confits czyli karmelizowana czerwona cebula Cudnie się zapowiada! Nigdy nie jadłam jeszcze karmelizowanej cebulki.
Pozdrowienia Kochana:*
2013.03.12 jolantaszyndlar
 
Oignons d'confits czyli karmelizowana czerwona cebula Ja jak narazie chodze koło niej jak koło dzika ...ale kiedys i ja zrobię:) ... bo przecież przepis zapisany już od roku chyba:) buziaczki Kochana

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 8

Copyright © 2008 ewelosa.pl