przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Kurczak tikka masala na Dzień czosnku

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

3 średniej wielkości piersi z kurczaka
4 ząbki czosnku
4 cm kawałek świeżego imbiru
2 papryczki chili - dałam suszone w paseczkach chili
1 łyżka ziaren gorczycy
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki mielonego kuminu
2 łyżeczki mielonej kolendry
1 łyżka kurkumy
3 łyżki przyprawy garam masala
200 g tłustego jogurtu naturalnego
2 cebule
400 g pomidorów z puszki lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
115 ml śmietanki kremówki lub mleka kokosowego
1 łyżka masła
garść płatków migdałowych
garść świeżej kolendry lub natki pietruszki


Sposób przygotowania:

Czosnek i imbir ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. W garnku rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy ziarna gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, wyjmujemy je i dodajemy do mieszanki imbiru i czosnku, dodając również paprykę w proszku, kumin, kurkumę, mieloną kolendrę i 2 łyżki przyprawy garam masala.

Kurczaka kroimy w kostkę, mieszamy z jogurtem i połową mieszanki przypraw. Zostawiamy do marynowana na minimum pół godziny. Kawałki marynowanego kurczaka grilujemy na patelni lub pieczemy do miękkości.

Masło rozpuszczamy w garnku, w którym wcześniej była gorczyca, wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i drugą połowę mieszanki przypraw. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut, uważając by nie zbrązowiała.

Dodajemy przecier pomidorowy lub pokrojone pomidory, łyżeczkę soli, suszone chili i szklankę wody. Dobrze mieszamy i dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje.

Do sosu dodajemy kawałki kurczaka, śmietanę lub mleczko kokosowe i pozostałą łyżkę przyprawy garam masala. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą. Jeżeli trafią się kwaśne pomidory lub jeśli lubicie łagodniejszy smak, do sosu można dodać też 1-2 łyżeczki miodu.

Przed podaniem posypujemy danie posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i płatkami migdałowymi. Można też skropić sokiem z cytryny lub limonki. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub/i indyjskimi chlebkami (naan lub czapati).



Danie to zobaczyłam u Komarki z blogu www.everycakeyoubake.blogspot.com. Jego korzenie sięgają okolic Pakistanu ale stało sie potrawą Brytyjczyków.

Danie jest bardzo rozgrezwające, bardzo pachnące i bardzo smaczne. My jedliśmy je z białym ryżem ugotownaym na sypko i lekko skropione sokiem z cytryny.

To jest moja propozycja na akcję "Dzień czosnku" którą organizuje Irena i Andrzej z blogu www.grumko.blox.pl.



Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl