przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Pudding z Yorkshire ze skarmelizowaną cebulą i pieczarkami

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

Ciasto:
2 jajka
70 g mąki
200 ml półtłustego mleka
sól
świeżo zmielony pieprz

Nadzienie:
2 duże cebule
2 czubate łyżki masła
7-8 pieczarek
1 łyżka masła
szczypta cukru
sól
świezo zmielony pieprz

olej arachidowy


Sposób przygotowania:

W misce lekko roztrzepujemy jajka, dodajemy trochę mąki i roztrzepujemy ją z jajkami. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę aż uzyskamy gładką masę.

Powoli dolewamy mleko mieszając trzepaczką, dodajemy trochę soli i pieprzu. Przykrywamy cisto i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Rozgrzewamy piekarnik do 220'C.
Przygotowujemy nadzienie: rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy na nie cebule pokrojoną w półtalarki. Dusimy cebulę około 20-30 minut mieszając co 5 minut - ma byc miękka.

W międzyczasie bierzemy foremki - ja puding piekłam w tzw. "trumienkach" i miałam cztery porcje - nalewamy do nich troche oleju arachidowego i wstawiamy do piekarnika aż tłuszcz zacznie dymić.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, mieszamy i przelewamy łyżką wazową do foremek, tak by prawie sięgało brzegów. Uważajcie by się poparzyć - pieczemy przez 25 minut lub do momentu, gdy pudding będzie rumiany i chrupiący, ale wciąż trochę miękki w środku.

Teraz na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, kroimy pieczarki w plasteki i smażmy kilka minut. Solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Cebulę posypujemy cukrem, zwiększamy ogień i podsmażamy, ciągle mieszając, aż lekko się oblepi karmelem.

Upieczony pudding wyjmujemy z foremek, uważając, żeby się nie oparzyć, kładziemy go na ciepłe talerze.
Nakładamy do środka skarmelizowaną cebulę i pieczarki. Podajemy ciepłe.



Kupiłam sobie książkę Michel'a Roux'a "Jajka" i powiem Wam jestem nią zachwycona.

Postanowiłam zrobić na pierwszy rzut coś czego jeszcze nigdy w życiu nie robiłam - pudding.

Nie powiem miałam pewne obawy czy mi wyjdzie ale, że nie poddaję się i próbuję nowych rzeczy wzięłam się z ochotą za ten pudding.

Powiem Wam pudding wyszedł za pierwszym razem i nie muszę chyba opisywać jak się cieszyłam.
Mięciutki w środku z chrupiącą skórką - po prostu poezja.

Bardzo mi smakował - a dodatek karmelizowanej cebuli i pieczarek... pyszności.

Musicie koniecznie go zrobić bo nie taki diabeł straszny jak go malują ;)

Pudding z Yorkshire ze skarmelizowaną cebulą i pieczatkammi dodaję do akcji "Festiwal Kuchni Brytyjskiej 2011" którą prowadzi Karolina z bloga www.aromatyczneinspiracje.blogspot...





Przepis dodał(a) ewelosa


2011.11.01 Majana
 
Ja też mam tę książkę,ale na razie przygotowałam z niej chyba 2 rzeczy. Muszę to zmienić, koniecznie.
Mówisz,że taki pyszny ten pudding to muszę go zrobić. Wygląda smakowicie.
Pozdrawiam:)
2011.11.02 jolantaszyndlar
 
też mam tę ksiażkę ....i nawet kilka rzeczy do wypróbowania zaznaczonych:) ....ten pudding wygląda bardzo smakowicie Ewelosko:) wielki buziak

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 12

Copyright © 2008 ewelosa.pl