przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Pulpeciki faszerowane serem w sosie pieczarkowym

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Pulpeciki faszerowane serem w sosie pieczarkowym

Składniki:

Pulpeciki faszerowane serem w sosie pieczarkowym Pulpeciki:
800 g zmielonej łopatki
1 białko
1 bułka namoczona w mleku i dobrze odciśnięta
2 łyżki pudru grzybowego
1 łyżka domowej vegety
1,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego

mąka do obtaczania pulpecików

Sos pieczarkowy:
500 g pieczarek
200 ml śmietanki kremówki 30%
2,5 kubeczka od śmietany wody
3 łyżki masła ziołowego - u mnie z rozmarynem
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 łyżki domowej vegety
1 łyżka pudru grzybowego
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1 ząbek czosnku

ser żółty pokrojony w kostkę o boku około 1 cm


Sposób przygotowania:

Mięso na noc doprawiamy pudrem grzybowym, domową vegetą, wędzoną słodka papryką, pieprzem ziołowym i przeciśnietym przez praskę ząbkiem czosnku.

Pieczarki kroimy w palsterki i obsmażamy na maśle ziołowym wymieszanym z łyżką oliwy. Wlewamy śmietankę i wodę, dodajemy domową vegetę oraz puder grzybowy. Doprowadzamy do wrzenia.

Z mięsa formujemy rozpłaszczony owalny kotlecik - ja robiłam takie o średnicy około 5 cm, by powstał pulpecik o średnicy około 3cm.

Na środek nakładamy kostkę żóltego sera i formujemy pulpecik. Obtaczamy w mące i ostroznie wkładamy do gotujacego się sosu. Gotujemy około 20 minut.

Zagęszczamy lekko sos - mieszając łyżkę mąki z wodą, wlewając do sosu i zagotowując. Podajemy z ziemniakami lub kaszą - ja podałam pulpeciki z kaszą jaglaną.



Ogladając pewnego dnia telewizor natknęłam się na reklamę pewnej firmy ;). Pomyślicie nie trudno o reklamę w tv.

Ale właśnie ta reklama stała się inspiracją i to jest conajmniej dziwne:d.

Postanowiłam zrobić domowe, pyszne pulpeciki nadziane serem w sosie pieczarkowym - coś zdowego a nie gotowego;)

Danie wywoławo furrorę, jest pyszne. Można zrobić je w sosie pomidorowym a pulpeciki nadziać boczkiem.

Jedliśmy je z kaszą jaglaną która jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. W Polsce bardzo popularna dawno temu, potem o niej zapomniano, a dziś znów wraca do łask.

Zwana krupami i jagłami, otrzymywana jest z prosa, uprawianego już w epoce neolitu. Jej drobne, żółte ziarenka, z czarną kropką zapobiegają wielu chorobom.

Jest łatwo przyswajalna - nie zawiera glutenu dlatego może być spożywana przez osoby z celiakią oraz alergików, jest bardzo pożywna.




Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl