przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Pasta z miksu fasolek z pieczoną marchewką

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

1,5 szklanki miksu fasolek
5 młodych marchewek
sól
1/3 łyżeczki sumaku
1/3 łyżeczki tandoori masala
25 ml oleju rzepakowego
25 ml oliwy aromatyzowanej czosnkiem i chili
1 łyżka masła szałwiowego
www.ewelosa.pl/?przepisy,7,18,w,00...
1/4 łyżeczki soli pomarańczowej
www.ewelosa.pl/?przepisy,0,31,w,00...
1 łyżeczka pudru z dzikiej róży
2 szczypty soli chili
www.ewelosa.pl/?przepisy,0,31,w,00...


Sposób przygotowania:

Miks fasolek zalewamy wodą - tak by wody było trzy razy więcej niż fasoli. Zostawiamy to na noc a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie.

Marchewki obieramy, kroimy na pół i układamy w blaszce. Posypujemy solą, sumakiem, tandoori masala i polewamy 2 łyżeczkami oleju rzepakowego.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy około 40 minut aż marchewki będą miękkie.

Ugotowane gorące fasolki przekładamy do blendera i od razu dodajemy masło szałwiowe. Miksujemy chwilę. Dodajemy marchewki, oliwę z oliwek i ponownie miksujemy dolewając "do konsystencji" olej rzepakowy. Ilość dodanego oleju jest zależna od tego jaką lubicie pastę.

Pastę doprawiamy solą pomarańczową, z chili i dodajemy puder z dzikiej róży. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy do miseczki i wkładamy na około 4 godziny do lodówki by pasta stężała i by smaki się przegryzły.


Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty i smarowidła do pieczywa.
Kupiłam pewnego razu miks fasolek i od razu wiedziałam, że przygotuję pastę.

Pozostało tylko wybrać dodatek do fasolki - padło na marchewkę upieczoną z sumakiem, tandoori masala, solą skropioną olejem rzepakowym.

Nasza marchewka, fasolki i olej rzepakowy ale znacie mnie na tyle, że wiecie, że nie byłabym sobą gdybym nie dodała do dana jakiegoś egzotycznego składnika czy przyprawy.
Pojawia się sól z chili oraz pomarańczowa, puder z dzikiej róży który dostałam od Ani z Dani - dziękuję bardzo.

Pasta ta ma znajomy smak ale jest w niej coś innego, to taki smak co chodzi nam po głowie i mówimy: kojarzę go, coś mi przypomina ale to nowy, inny smak.

Pastę z miksu fasolek z pieczoną marchewką zgłaszam na konkurs "Blogerzy kochają olej rzepakowy" a który organizuje serwis www.pokochajolejrzepakowy.pl...




Przepis dodał(a) ewelosa


2013.07.28 jolantaszyndlar
 
Też wzięłam udziałw tym konkursie bo nie mam KA ...a marzy mi się on bardzo:) ... ponadto używam oleju rzepakowego od dawna, więc wstyd byłoby nie spróbować:) .... fajna ta pasta ..a z takim miksem fasolek to się nie spotkałam jeszcze:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 18

Copyright © 2008 ewelosa.pl