przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb żytni 40 % z kminkiem Piekarnia po godzinach 7

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

Zaczyn:
400 g maki żytniej razowej - dałam żytnią razową 2000
332 g wody
20 g zakwasu żytniego razowego

Ciasto chlebowe:
600 g maki pszennej chlebowej wysokoglutenowej (
348 g wody
2 1/2 łyżeczki kminku - ja go utłukłam w możdzierzu
1 lyżka soli
12 g swiezych drozdzy lub 1 łyżka instant
całe ciasto zakwaszone minus 2 łyżki


Sposób przygotowania:

Składniki zakwasu mieszamy w misece i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze 21'C. Ja zaczyn odstawiłam na 16 godzin i dodatkowo przykryłam go kocem.

Następnegop dnia rozpuściłam świeże drożdze w wodzie i odstawiłam na 15 minut.

Pozostałe składniki dodajemy do miski z zaczynem, wlewamy wodę z rozpuszcznonymi drożdzami. Mieszamy do powstania dobrze rozwiniętego glutenu - u mnie około 5 minut.

Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
Ciasto wykładamy na omączoną stolnicę i dzielimy na dwie porcje. Ja z jedenej upiekłam bułeczki a z drugiej chleb.

Nagrzewamy piekarnik do 240'C.
Formujemy bochenek, przekładamy do koszyka do wyrastania na godzinę. Formujemy także bułeczki i odstawiamy na pół godziny do wyrastania.

Ja upiekłam najpierw bułeczki - piekłam 5 minut w 240'C a potem kolejne 20 minut w 210'C. Gdy bułeczki się upiekły wyjełam je i zwiększyłam ponownie temperaturę do 240'C.

Nacinamy chleb i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 240'C przez 15 minut a następnie zmiejszamy temperaturę do 230'C i dopiekamy 20-25 minut.



Powiem Wam nie przepadam za kminkiem - pamiętam z dzieciństwa jak wydłubywałam go z chleba patrząc na kromkę pod słońce.

Ale nie poddaję się łatwo więc gdy zobaczyłam kolejną propozycję w Piekarni po godzinach postanowiłam iz spróbuję przechytrzyć swoje kubki smakowe. I tym sposobem utłukłam kminek w możdzierzu.

Chleb ładnie wyrastał i ogólnie nawet mi smakował, mąż jest nim zachwycony. Gdybym dała cały kminek to napewno bym nie zjadła ani kromeczki - nie poradzę nic na to, że nie lubię gdy trafię na cały kminek zębami.

Dziękuję wesełemu trio MPT za ideę Piekarni po godzinach :)



Przepis dodał(a) ewelosa


2010.05.01 margot
 
Aj jaki piękny.

Ja kiedyś kminku nie lubiłam, teraz lubię i to bardzo.
2010.05.03 Majana
 
Śliczny Ci sie upiekł!:)
2010.05.05 ewelosa
 
Margot a ja nadal nie lubię - zapach i owszem ale smak już nie za bardzo. Ale kminek potraktowałam moździerzem i jakoś poszło :)

Majanko dziękuję bardzo

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 9

Copyright © 2008 ewelosa.pl