przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

New York Deli Rye Piekarnia po Godzinach 8

      przepisy kulinarne - wydrukuj: New York Deli Rye Piekarnia po Godzinach 8

Składniki:

New York Deli Rye Piekarnia po Godzinach 8 Sponge:
200 g dojrzałego zakwasu żytniego
127 g maki żytniej ja użyłam żytniej razowej 2000
115 g letniej wody
200 g posiekanej cebulki
2 łyżki oliwy z oliwek

Ciasto właściwe:
452 g białej maki pszennej wysokoglutenowej - ja dałam chlebową
127g białej maki żytniej - ja użyłam 100g maki ztniej 720 i 27 g mąki żytniej 2000
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki drożdży instant - ja dałam 18 g świeżych drożdzy
2 łyżki nasion kminku - nie dałam
2 łyżki oleju roślinnego
230 g maślanki
60-115 g wody o temperaturze pokojowej

trochę semoliny do podsypania
1 białko jaja ubite na pianę


Sposób przygotowania:

W misce łączymy ze sobą zakwas, mąkę i wodę za składników na sponge.
Posiekaną cebulkę smażymy na oliwie. Lekko studzimy i dodajemy do zaczynu.

Przykrywamy i odstawiamy na 4 godziny do fermentacji - zakwas ma się spienić i bąblować.
Po tym czasie miskę z zakwasem wstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia wyjmujemy zaczyn z lodówki godzinę przed planowanym zarabianiem chleba.


Do dużej miski wsypujemy obie mąki, cukier, sól, drożdże - gdy używamy świeżych drożdzy to rozpuszczamy je w 60 g wody, ocieplony starter, olej i maślankę.

Mieszamy, aż utworzy się kula, dodając tylko tyle wody (ok 60g) ile potrzeba, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły, a otrzymana masa była miękka. Ja dodałam wodę z rozpusczonymi drożdzami.

Przykrywamy ciasto i zostawiamy na 5-10 minut, aby gluten odpoczął. Następnie zagniatamy koljene 6 minut.

Dobrze wyrobione ciasto umieszczamy w naoliwionej misce i zostawiamy do przefermentowania na 1 1/2 - 2 godziny.

Następnie ciasto dzielimy na dwie części - z jednej formujemy batard, a drugą zwijamy i przekładamy do foremki chlebowej. Ja nie dzieliłam ciasta ja radzi Tatter i zwijając ciasto ułożyłam je w dużej foremce. Odstawiamy do wyrastania na 1,5 godziny.

Bochenek w foremce powinien utworzyć kopułę wystającą około 2,5 cm nad brzeg blaszki.
Batard wyrósł szybciej, nacięty i posmarowany białkiem wsadziłam do pieca nagrzanego do 210'C, pieczemy około pół godziny obracając go o 180 stopni w połowie pieczenia - ja takowego nie uformowałam ale podaję gdyż nigdy nic nie wiadomo.

Bochenek w foremce za radą Tatter piekłam w 180'C przez około 45 minut.

Studzimy na kratce.



Kolejne zadanie z Peikarni po Gozdinach zapowiadało się nader smnakowicie - ja określiła Tatter to mercedes wsród chlebów. Przepis pochodzi z książki P.Reinharta
"The Bread Baker's Apprentice".

Powiem Wam zapach sponge jest wspaniały - pierwszy raz się spotkałam z dodatkiem cebulki do zaczynu, ale dzięki temu chleb ma niesamowity smak i zapach.

Ale nie wiem dlaczego mój chlebek pierwszego dnia kroił się dobrze a drugiego się kruszył. Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało - a może Wy macie na to jakąś teorię?




Przepis dodał(a) ewelosa


2010.05.11 Majana
 
New York Deli Rye Piekarnia po Godzinach 8 Pyszny chlebek upiekłaś!:)
2010.05.17 margot
 
New York Deli Rye Piekarnia po Godzinach 8 Ewelosa, nie mam pojęcia czemu tak miał, ja się pewnie nie dowiem jak się kroi na drugi dzień, bo mało mi się już go ostało.

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 14

Copyright © 2008 ewelosa.pl