praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Chleb żytni razowy 100% z zaparką Piekarnia po Godzinach 5
Składniki:
Zaparka: 240 g gorącej wody 60 g mąki żytniej razowej Zaczyn zakwasowy: 30 g aktywnego zakwasu żytniego - 100% hydracji 85 g wody 85 g mąki żytniej razowej Ciasto właściwe: 200 g zaczynu zakwasowego żytniego razowego - 100 % hydracji 100 g wody w temperaturze 20'C 300 g zaparki 300 g białej mąki żytniej 720 lub sitkowej 8 g soli |
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy zaparkę zalewając żytnią mąkę razową gorącą woda o temperaturze 90'C, dokładnie mieszamy, pozbywając się większych grudek. Zostawiamy pod przykryciem na 14 godzin Mieszamy składniki zaczynu, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze 21'C na 14 godzin. Następnego dnia wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą, wyrabiając na mokrym lub lekko naoliwionym blacie przez 5 minut. Ciasto ostawiamy w misce na 1 godzinę w 28'C. Bardzo lepkie i dość luźne ciasto przekładamy do naoliwionej chlebowej foremki - ja wziełam ciut za dużą, następnym razem upiekę ten chleb w takiej o wymiarach podstawy 85x220 i wysokośći 75 mm. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na kilka godzin w temp pokojowej - ma urosnąć do brzegów foremki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 260'C przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200C i pieczemy jeszcze 40 minut. Przed wsunięciem chleba do pieca można wierzch posmarować odrobiną pozostawionej zaparki. Po wyjęciu z pieca chleb całkowicie studzimy, następnie zawijamy w lekko naoliwiony papier do pieczenia. Chleb kroimy dopiero dnia następnego. Czytając przepis na ten chleb wyobrażałam sobie jak może smakować - wyraziście, o lekko kwaśnym posmaku. Przyznam się Wam, że kolejne wydania Piekarni po Godzinach cieszą mnie ogromnie bo uczę się czegoś nowego. Chleb jest na zaparce co było dla mnie nowością - czytałam z wielką uwagą słowa Polki. Ciasto nie sprawiało mi żadnych problemów, ładnie wyrastało - tylko chleb jest ciut za niski bo wziełam za dużą foremkę. Ale w niczym mi to nie przeszkadza bo chleb jest pyszny, z mnóstwem małych dziurek o sprężystym miąższu i bardzo chrupiącej skórce. Napewno będę często piekła ten chleb bo mojej całej rodzinie bardzo smakuje. MTP - dziękuję za Piekarnię po Godzinach bo to wspaniałe przedsięwzięcie. |
2010.03.14 margot
|
| Piękny ma kolor, taki ciepły brąz i wnętrze też cudne, te dziureczki a takie jamiczkowe kanapki są śliczne :) |
2010.03.15 kabamaiga
|
| Ewelosa dzięki za wymiary - w ostatniej chwili :) Zaraz wkłądam chlebek do foremki. A Twój podobny do tego Gosinego - śliczny |
2010.03.15 polka
|
| Kromka dłuuuga jak do nieba! :) Piękny miąższ. Takie lubię :) |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|