praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Pain au Levain na mieszanych zaczynach Weekendowa Piekarnia 68
Składniki:
Zaczyn pszenny płynny: 80 g mąki pszennej chlebowej 100 g wody 1 łyżka aktywnego zakwasu żytniego Zaczyn żytni sztywny: 80 g mąki żytniej razowej 66 g wody 1 łyżeczka aktywnego zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 760 g mąki pszennej chlebowej 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej 514 g wody 1 łyżka soli morskiej lub grubej kamiennej utłuczonej w moździerzu cały zaczyn pszenny płynny (minus 1 łyżka) cały zaczyn żytni sztywny (minus 1 łyżeczka) |
Sposób przygotowania:
Składniki płynnego zaczynu mieszamy dokładnie i przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około 12 godzin. Wszystkie składniki zaczyny zytniego sztywnego dokładnie mieszamy, wierzch posypujemy odrobiną mąki żytniej razowej. Przykryć szczelnie folią i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin lub do momentu, aż zaczyn się podniesie ale nie opadnie. Rozdrobniamy zaczyn żytni, dodajemy pszenny i dokładnie mieszamy z wodą. Dodajemy resztę składników oprócz soli, dokładnie mieszamy, miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na godzinę (autoliza). Ciasto posypujemy solą, mieszamy. Ciasto będzie lekko klejące, wykładamy je na blat i krótko zagniatamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Ja zrobiłam to mikserze na pierwszym biegu przez 2 minuty. Przekładamy do miski, przykrywamy szczelnie i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 1/2 godziny. Ciasto składamy dwukrotnie, co 50 minut. Następnie wyjmujemy na lekko omączony blat, delikatnie odgazowujemy i dzielimy na 2 części. Uformować bochenki i przełożyć je do wysypanych mąką koszyków. Odstawiamy do ostatecznej fermentacji na 2 - 2 1/2 godziny w temperaturze około 25'C lub 12 - 18godzin w temperaturze około 5'C, tzw. zimne wyrastanie, które znacznie wzbogaca smak pieczywa. Gdy wkładamy ciasto do lodówki wtedy każdy koszyk z chlebem umieścić w foliowej torebce i szczelnie ją zawiązać. Pieczemy z normalną parą w temperaturze około 240'C przez 40-45 minut. Jeśli chleb zacznie się zbytnio przypiekać, można zmniejszyć temperaturę do około 210'C po 25-30 minutach pieczenia. Studzimy na kratce. Gospodynią kolejnego wydania Weekendowej Piekarni jest Patrycja zwana Truflą z blogu www.truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.com. Powiem Wam już jakiś czas temu zauważyłamże Trufla piecze wspaniałe chleby, mam kilka zapisanych do wypróbowania ale skoro to wydanie prowadzi właśnie ona więc musiałam zrobić ten chlebek. Jeden bochenek upiekłam zaraz po wyrastaniu w temperaturze pokojowej z drugi schowałam do lodówki i właśnie w domu pachnie wspaniale świezym chlebem. Ten który wyrastał w lodówce nie jest taki płaski jak ten pieczony wczoraj. Ciasto ogólnie nie sprawiało mi problemów. Ładnie sie formowało i tak też wyrastało. chlebek który upiekłam wczoraj ma ładnie dziurki, jest spręzysty i lekko się mi przypiekł od dołu. Ale to nic mój mąż takie lubi :) |
2010.03.30 Tilianara
|
| Ależ on śliczny! Uwielbiam takie piękne, okrągłe chleby - niezwykle cieszą oko :) Choć muszę przyznać, że z powodów praktycznych wybieram owalne lub foremkowe :) |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|