praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Chleb z pieczonymi ziemniakami na Pâte Fermentée Piekarnia po godzinach 3
Składniki:
Pâte Fermentée: 300 g białej pszennej mąki chlebowej 195 g wody 6 g soli 0.6g świeżych drożdży - dałam 1 g świeżych Ciasto właściwe: 550 g białej pszennej mąki chlebowej 150 g mąki pszennej razowej 415 g wody 18 g soli 12 g świeżych drożdży 250 g pieczonych ziemniaków całe Pâte Fermentée |
Sposób przygotowania:
Drożdże mieszamy w wodzie i dodajemy mąkę z solą. Łączymy dokładnie aż powstanie gładkie ciasto. Przykrywamy naczynie szczelnie folią i zostawiamy na 12-16 godzin w temperaturze 21'C. Następnego dnia wszystkie składniki (oprócz pate) wkładamy do miski i mieszamy aby wszystko dobrze się połączyło. Dodajemy po kawałku pate fermentee ciągle miszając. Po dodaniu całości pate należy poprawić hydrację ( jeśli zachodzi taka potrzeba) - ciasto ma być raczej gęste - warto w tym momencie zaznaczyć, że dodatki do ciasta tak jak tutaj - ziemniaki - nadają pieczywu sporo wilgoci i należy uważać, aby nie dodać zbyt wiele wody. Przekładamy ciasto na stół i zagniatamy przez 5-6 minut. Ciasto powinno być spoiste, plastyczne, a gluten średnio rozwinięty. Odstawiamy do fermentacji na 1,5 godziny - składamy ciasto po 45 minutach wyrastania. Ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na dwie części. Z każdej toczymy lekko kulę, układamy na omączonej powierzchni złączeniem w górę. Przykrywamy i zostawiamy na 15minut. Po tym czasie formujemy bochenki, wkładamy do koszyków złączeniami w górę lub w foremkach - ja przełozyłam jeden do koszyka a drugi do średniej wielkości keksówki posmarowanej olejem i posypanej otrębami żytnimi. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Chleb pieczemy w naparowanym piekarniku w temperaturze 230'C przez 40 minut. studzimy na kratce kuchennej. To już trzecia lekcja piekarnictwa w ramach projektu "Piekarnia po godzinach". Zaintrygował mnie bardzo ten przepis - więc wiedziałam, że upiekę ten chleb. Ciasto nie sprawiało mi wcale problemów, było ciut klejące ale bardzo ładnie wyrastało. Tylko chlebek który rósł w foremce się mi przykleił - za mało wysypałam ją mąką - i dlatego nie wygląda on zbyt fotogenicznie. Sam chleb ma masę ładnych dziurek, jest sprężysty, wilgotny i bardzo smaczny. Dziękuję za kolejną lekcję :) |
2010.02.16 margot
|
 | Bardzo pięknie się prezentuje i ten jako bochenek okrągły i ten foremkowy. Widzę, że bakcylek piekarniczy dopadł na całego i dobrze bo chleby przepiękne pieczesz. |
2010.03.03 kabamaiga
|
 | Marzy mi się taki daszek nad foremkowym chlebkiem |
2010.03.07 Majana
|
 | Piękny, piękny! Żałuję, że go nie zrobiłam, ale może jeszcze kiedyś nadrobię. Wspaniale wygląda :) |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|