przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb na dwóch zakwasach Weekendowa Piekarnia 65

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

Zaczątek pszenny:
40 g białej pszennej mąki chlebowej
50 g wody
1 łyżka dojrzałego płynnego zakwasu

Zaczątek żytni:
40 g maki żytniej razowej
33 g wody
1 łyżeczka zakwasu żytniego

Ciasto właściwe:
380 g białej pszennej maki chlebowej
40 g maki pszennej razowej
260 g wody
1/2 łyżki soli
zaczątek pszenny - bez jednej łyżki
zaczątek żytni - bez jednej łyżeczki



Sposób przygotowania:

Aby uzyskać płynny zakwas zrobiłam jak pisze Alicja wziełam 1 łyżeczkę zakwasu żytniego, 1 łyżeczkę mąki żytniej razowej i tyle wody, żeby powstał dość rzadki zakwas. Odstawiłam w cieple miejsce na kilka godzin i później użyłam 1 łyżkę do zaczątku.

W osobnych miskach mieszamy ze sobą składniki zaczątków. Zakrywamy szczelnie i pozostawiamy na 12 godzin w cieplnym miejscu.

Następnego dnia mieszamy wszystkie składniki za wyjątkiem soli. Gdy połączą się w niedbałą masę, szczelnie zakrywamy i zostawiamy na 45-60 minut.

Później dodajemy sól i zagniatamy ciasto przez 6 minut.
Główna fermentacja trwa ok 2 1/2 godziny podczas której składamy ciasto dwukrotnie ( w 50 minutowych odstępach ).

Następnie formujemy z ciasta kulę i wkładamy ją do kosza dobrze wysypanego mąką złączeniami w górę. Zostawiamy na 2 - 2 1/2 godziny w temperaturze 22-23'C.

Można również spowolnić ostateczna fermentacje umieszczając szczelnie zamknięty w foliowa torebkę chleb w lodówce tak do 18 godzin w temperaturze 4'C.

Nagrzewamy piekarnik z formą w której bedziemy piekli - ja piekłam ten akurat w formie do tart :) - do temperatury 240'C.
Pieczemy z parą przez około 35 minut.



Od mojego ostatniego udziału w Weekendowej Piekarni zaszły w niej zmiany. Patronat nad nią przejeły Gospodarna Narzeczona z blogu www.nakruchymspodzie.blogspot.com... i Tiliana z blogu www.kuchniaszczescia.blogspot.com.
Razem utworzyły nowe miejsce spotakń cotygodniowych wspólnych przygód z pieczeniem - jest to blog www.gospodarneszczescie.blogspot.com.

Cieszy mnie ogromnie, iż znalzały sie pasjonatki pieczenia które dalej poprowadzą dzieło Margot.

Margotko kochana tutaj chciałabym ci bardzo podziękować za to iż przyczyniłaś się do tego, że ja taki laik zaczełam piec chleb. Za to, że zawsze służyłaś mi ciepłym słowem i udzielałaś cierpliwie odpowiedzi na moje pytania.
Alicjo kochana wielki buziak slę w Twoim kierunku - młaaa :)

Chlebek który zaproponowała Margot jako gospodyni tego wydania piekarni bardzo mi sie spodobał. Z wielką ochotą przystapiłam do jego przygotowania.

Ciasto było troche trudne w formowaniu kleiło mi się do rąk ale bardzo ładnie rosło i trzymało kształt bochenka podczas przekładania go do formy.

Chleb jest bardzo smaczny z delikatnymi dziurkami, to taki uniwersalny chleb który pasuje do sera czy wędliny.
Mój synuś Amadeuszek je go bez niczego i stwierdził, ze to jego najulubieńszy chleb. Margot to wielki komplement z ust takiego małego smakosza :)


Przepis dodał(a) ewelosa


2010.03.03 margot
 
Ewelosa, ślicznie się tobie udał
i dziękuję, za najpiękniejszy komplement od Amadeusza.

A sam przepis jest świetny bo od mojej mistrzyni Tatter.
2010.03.03 kabamaiga
 
Ewelosko cudny. No i skoro synio tak pochwalił to muszę i jak upiec.
2010.03.07 Majana
 
O wow!
Ewelko, pięknie wygląda Twój chlebek!

Gratuluję, wspaniały bochenek!:))

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 7

Copyright © 2008 ewelosa.pl