przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb na zakwasie z ziarnami - Sourdough Seed Bread

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb na zakwasie z ziarnami - Sourdough Seed Bread

Składniki:

Chleb na zakwasie z ziarnami - Sourdough Seed Bread Zaczyn:
138 g mąki pszennej chlebowej
3/4 szklanki wody - 170 g
2 łyżki aktywnego zakwasu - dałam zakwas żytni

Namaczanka:
60 g ziaren siemienia lnianego
3/4 szklanki wody -170 g

Ciasto właściwie:
697 g mąki pszennej chlebowej
73 g mąki żytniej razowej
108 g ziaren słonecznika
54 g ziaren sezamu
320 g wody
1 łyżka i 1/2 łyżeczki soli
zaczyn - całość minus 2 łyżki
namaczanka


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu mieszamy razem, przykrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.
Siemię lniane mieszamy z wodą, przykrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin w temperaturze pokojowej.

Ziarna słonecznika i sezamu prażymy przez 6 minut w temperaturze 190'C. Studzimy.

Wszystkie składniki ciasta chlebowego umieszczamy w misce, mieszamy i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 2 i 1/2 godziny do fermentacji. Ciasto składamy dwukrotnie po 50 minutach wyrastania.

Po tym czasie ciasto lekko odgazowujemy i dzielimy na dwie części. Z obu części formujemy bochenki podłużne lub okrągłe, umieszczamy w koszykach złaczeniami do góry.
Ja przełożyłam ciasto do dwóch keksówek wysmarowanych olejem i posypanymi otrębami żytnimi. Przykrywamy folią i zostawiamy do ponownej fermentacji - do podwojenie objętości.

Wyrośnięte nacinamy lub nie wkładamy do rozgrzanego do 230'C piekarnika i pieczemy z parą przez 45 minut.
Studzimy na kratce.



Przepis ten pochodzi z książki "Bread" Jeffrey'a Hamelmana a wypatrzyłam go u Polki z blogu www.table-table.blogspot.com. Odkąd mam zakwas lista chlebów do upieczenia ciągle się wydłuża.

Ten musiałam zrobić jako jeden z pierwszych - uwielbiam chlebki z ziarnami. Chleb wyszedł przepyszny, z chrupiącą skórką o miąższu z delikatnymi dziurkami.

Doskonale pasuje do wędliny czy serów ale ja jadłam go samego z masłem lub dżemem dyniowym z pomarańczą.

To jeden z moich faworytów jeżeli chodzi o chleby.


Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 8

Copyright © 2008 ewelosa.pl