przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Bułka wrocławska

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

600 g pszennej mąki
15 g świeżych drożdzy
2 łyżeczki cukru
160 ml mleka
200-220 ml wody
12 g soli
30 g oleju słonecznikowego


Sposób przygotowania:

Drożdze kruszymy do miseczki i posypujemy cukrem. Muszą się rozpuścić.
Następnie zalewamy je lekko ciepłym mlekiem i odstawiamy by zaczeły babelkować.

Do miski robota wsypujemy mąkę i robimy w niej na środku dołek w który wlewamy rozczyn. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Ma być miękkie i niezbyt klejące - ręcznie zagniatamy około 15 minu a robotem 7 minut.

Przekładamy ciasto na opruszoną stolnicę, lekko smarujemy olejem i przekładamy do miski. Przykrywamy folią i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto, lekko je spłaszczamy i formujemy dwie podłużne, nie za cienkie bułki - coś jakby bagietki. Układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrastania na 45-60 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 230'C. Na dno wsypujemy 1,5 szklanki kostek lodu - ja nie mogę tak robić więc wstawiłam dwa ramekiny z wodą i nagrzewałam piekranik razem z nimi - i gdy się roztopią to nacinamy bułki ostrym nożem lub żyletką. Smarujemy bułki wodą z odrobiną cukru i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

Po tym czasie obniżamy temperaturę do 210'C i pieczemy 20-30 minut. Gdyby za bardzo się zrumieniły to możecie pod koniec pieczenia przykryć bułki folią aluminiową.

Po upiecezniu wyłączamy piekarnik, wyjmujemy bułki i ponownie smarujemy je wodą i wkładamay do gorącego piekarnika na trzy minuty.



Gdsy zatopiłam moje zęby w świeżo upieczonej bułce wrocławskiej cofnełam się w czasie o ponad 20 lat - kiedy byłam małą dziewczynką moja ukochana Babcia Karolina w piątki zabierała mnie na targ do miasta.

Wracając w piekarni zawsze kupowała mi bułki i to jest ten smak który ja pamiętam z dzieciństwa. Aż mi łezki w oczach się pojawiły bo Babci już dawno nie ma ze mną a teraz mam te bułki które tak bardzo mi się z nią kojarzą.

Pamiętałam smak którego sądziłam, że już nigdy nie będzie mi dane posamkować a za sprawą Liski z blogu www.parcowniawypiekow.blogspot.com... ponownie go odkryłam.

Kochana Lisko nawet nie wiesz jaką wielką radość mi sprawiłaś tym przepisem.

Powiem tylko tyle: Dziękuję :) i wierz mi pisząc to mam łzy wzruszenia w oczach.


Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 12

Copyright © 2008 ewelosa.pl