przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Dżem rabarbarowy z suszonymi morelami i rozmarynem

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

1 kg rabarbaru - waga po obraniu
250 g suszonych moreli
sok z 1 dużej pomarańczy + otarta skórka
sok z 1 cytryny
200 g cukru aromatyzowanego pomarańczowego www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00...
50 g miodu rozmarynowego www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00...
200 g cukru drobnego
10-15 listków rozmarynu
łyżeczka pektyny

Dodatki: 1 laska wanilii albo 1 starte nasionko tonki albo 2-3 gałązki rozmarynu albo około 1 łyżka startego świeżego imbiru plus otarta skórka z cytryny zamiast z pomarańczy lub 1-2 łyżki wody różanej plus mielony kardamon około 1/2 łyżeczki

w wersji waniliowo-pomarańczowej chlust cointreau lub innego likieru pomarańczowego


Sposób przygotowania:

Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy na kawałki około 1,5 cm. Ja niektóry zostawiłam ze skórką bo była czerwona choć i tak udało mi się dostać parę łodyg czerwonego rabarbaru.

Dodajemy sok z cytryny, listki rozmarynu,skórkę otartą z pomarańczy cukry oraz miód. Odstawiamy na kilka godzin by rabarbar puścił sok.
Następnie gotujemy i studzimy, odstawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na noc.

Morele kroimy w paski i zalewamy wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Odstawiamy na kilka godzin by napęczniały. Przekładamy je do rabarbaru.

Smażymy na małym ogniu około 45 minut - pod koniec trezba często mieszać. Ja za radą Beatki wyjęłam gałązki rozmarynu, dodałam pektynę i jeszcze chwilkę pogotowałam by się dobrze rozpuściła.

Gorący dżem wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem by ostygły.



Gdy zobaczyłam dżem u Beatki z bloga www.beawkuchni.com... wiedziałam, że go zrobię i to właśnie z rozmarynem. Uwielbiam rozmaryn jego zapach :)

Dżem wyszedł rewelacyjny, jest lekko kwaśny ale tak idelanie :) czuć zapach rozmarynu ahhh cudeńko poprostu :)

Beatko dziękuję za wspaniały przepis jesteś dla mnie kopalnią takich perełek :*


Przepis dodał(a) ewelosa


2012.05.25 Majana
 
Cudny!
Zachciało mi się zrobić jakiś dżem. :)
Całuję:*
2012.05.27 jolantaszyndlar
 
Kochana cóż za połaczenie smaków i jaki niezwykły kolor:) muszę poszukać rabarbaru na targu, bo u mnie za płotem juz sie kończy:) buzia
2012.05.27 Szarlotek
 
W końcu i ja muszę się zabrać za ten rabarbar a nie tylko wzdychać do takich wspaniałości :)
2012.05.28 Bea
 
Ewelinko, rumienie sie bardzo... To bardzo mile, ze i innym 'moje' receptury przypadaja do gustu :)
Je musze koniecznie zrobic wiecej, gdyz ostatnia partia niesetty juz zniknela ;)

Pozdrawiam serdecznie!

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 2

Copyright © 2008 ewelosa.pl