przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Małpi chleb - Weekendowa Piekarnia 50

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

61 dkg mąki pszennej
80 ml wody
170 ml mleka
2 łyżki esencji waniliowej
60 g miekkiego masła - ja je rozpuściłam
60 g cukru pudru
25 drożdzy świeżych - w oryginale jest 7g drożdzy instant
1 jajko
1 łyżeczka soli

Masa do moczenia kulek:
1o dkg masła roztopionego
60 g brązowego cukru - dałam jasny
1,5 łyżki cynamonu - w oryginale są rodzynki 60g



Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim świeże drożdze. Zostawiamy na chwilę by zaczeły bąbelkować.

Resztę składników umieszczamy w misce od miksera, wlewamy rozczyn - gdy używacie drożdzy instant nie robimy rozczynu. Wyrabiamy na gładkie, lśniące ciasto.
Miskę smarujemy masłem i przekładamy wyrobione ciasto, odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

W garnuszku rozpuszczamy masło, cukier brązowy i cynamon - lekko studzimy.

Gdy nasze ciasto wyrośnie wyjmujemy je z miski i wyrabiamy minutę.
Odrywamy porcje ciasta i formujemy z niego kulki wielkości piłeczki do ping ponga a następnie obtaczamy w maślano-cynamonowej masie.

Układamy kuleczki w tortownicy z kominem w lekkich odstępach od siebie. Robimy dwie warstwy, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na godzinę.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210'c i pieczemy przez 10 minut a następnie zmiejszamy temperaturę do 180'C i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy na talerz odwracając formę.



Gdy tylko zobaczyłam propozycję do pieczenia na ten tydzień w Weekendowej Piekarni od razu spodobała mi się nazwa tego chlebka. Śmieszna ale i zapowiadająca się bardzo smacznie.

To już 50 wydanie piekarni której gopodarzem jest Paulina z blogu www.chlebektv.

Mój chlebek wyrósł gigantycznie i sama się zastanawiam czy to jeszcze chlebek czy już bułeczki. Ja bym stawiała na bułeczki - zresztą nie ważne jaką noszą nazwę. Są przepyszne, łatwo się oddzielają i są takie maślane.

Jeszcze raz bardzo dziękuję Alicji vel Margot za wspaniałą akcję a Paulince za takie wyborne propozycje.




Przepis dodał(a) ewelosa


2009.11.06 margot
 
Bardzo jest mi miło, że się znowu skusiłaś na wspólne pieczenie i bardzo się cieszę, że tak smakuje.
2009.12.11 Majana
 
Ten chlebek jest przepyszny! :) Ślicznie Ci wyszedł.

Fajnie, że razem pieczemy:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 19

Copyright © 2008 ewelosa.pl