praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Ciasto z rabarbarem na cieście francuskim Weekendowa Cukiernia Maj
Składniki:
450 g ciasta francuskiego 180 g mąki 100 g masła 130 g cukru 1 jajko 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta soli 350 g soku pomarańczowego 750 g rabarbaru 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego 400 g śmietany kremówki 2 opakowania zagęstnika do śmietany – ja używam śmietan fixa |
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie dzielimy na dwie takie same porcje. Jedną połowę smarujemy lekko roztrzepanym białkiem i pieczemy 12-15 minut w 200’C. Mąkę mieszamy z roztopionym masłem, 80 g cukru, cynamonem, szczyptą soli. Zagniatamy kruszonkę. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki. Proszek budyniowy mieszamy z 50 ml soku. Resztę soku i cukru gotujemy z rabarbarem przez około 7 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z budyniem. Mieszamy chwilę aż się nam masa zagotuje a następnie studzimy. Masę rabarbarową rozsmarowujemy na upieczonym blacie. Schładzamy w lodówce. Drugą surową część ciasta francuskiego smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20 minut w 200’C. Studzimy i kroimy na 12 porcji – ja radziłabym pokroić ciasto przed pieczeniem. Kremówkę ubijamy z śmietan fixem – możecie dodać 2 łyżki cukru pudru. Wykładamy na rabarbar i przykrywamy blatem z kruszonką. Całość posypujemy cukrem pudrem. Powiem Wam chciałam zaproponować ciasto z truskawkami ale mamy teraz rabarbar więc proponuję ciasto właśnie z nim. Przepis pochodzi z jakiejś gazety ale niestety nie wiem jakiej gdyż mam wycięty tylko kawałek z ciastem. Zapraszam do wspólnego pieczenia. 24 maj - upiekłam i ja ciasto z rabarbarem. Pyszne, lekko kwaśne - po prostu wyborne. Tylko następnym razem muszę pamiętać o pokrojeniu przed pieczeniem góry ciasta :) Moje ciasto z rabarbarem na cieście francuskim zgłaszam do akcji "Rabarbarowe wypieki" które organizują Beata i Olcik" |
2010.05.01 margot
|
| O ja się na to piszę. Upiekę, bo bardzo mi się podoba przepis, oj bardzo. |
2010.05.01 Majana
|
| Podoba mi sie jeden i drugi przepisik, muszę się zastanowić:) Mam nadzieje, że któreś ciasto uda mi się upiec. Pozdrawiam Ewelosko:) |
2010.05.01 Tilianara
|
| Podobają mi się obie propozycje, sama nie wiem którą wybrać, więc pewnie obie upiekę :) |
2010.05.01 Pela
|
| Jeszcze nie robiłam ciasta francuskiego z rabarbarem, więc pewnie pora spróbować. |
2010.05.05 atina
|
| Jeszcze nie wiem na który przepis się zdecyduje, bo oba pysznie wyglądają:) |
2010.05.05 ewelosa
|
| Margot cieszy mnie to ogromnie :) Majanko fajnie by było gdybyś dołączyła :) Tilianarko i ja sądzę, że to jest najlepsza opcja - upiec oba ciasta :) Peluś i Atinko witajcie w mych skronmych progach - cieszę się bardzo, że w końcu do mnie dotarłyście. Rozgoście się i czujcie jak u siebie w domu :) |
2010.05.05 Majana
|
| Ewelosko, jaki jest do Ciebie mail? |
2010.05.28 edysia79
|
| A wiesz, że ja mam ten przepis z gazety wycięty? I już dwa lata czeka na wypróbowanie i w tym roku miałam mocne postanowienie że w końcu to ciasto zrobię. Nie wiem, czy zdążę jeszcze w maju, ale mu nie odpuszczę ;) |
2010.05.28 ewelosa
|
| Edysiu79 witaj w mych progach :) Myślę, że zdążysz :) nie odpuszczaj bo ciasto jest pyszne :) |
2010.05.31 margot
|
| wodzę ,że twoje wygląda tak samo jak wyglądało moje :D pyszne było |
2010.05.31 atina
|
| Wygląda przepysznie! |
2010.06.04 polka
|
| śliczne :) Dziękuję za wspaniałe przepisy Ewelinko :) |
2010.06.07 ewelosa
|
| Margot :) Atinko dziękuje kochana :) Poleczko to dla mnie był zaszczyt poprowadzić Cukiernię :) |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|