praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Faszerowana rolada ze schabu z żurawiną
Składniki:
2 kg schabu z kością 23 dkg boczku w plasterkach - takich grubszych MARYNATA: 125 ml oliwy 65 ml białego wina - dałam półsłodkie 15 ml sosu worchestershire 1/4 łyżeczki soli kuchennej NADZIENIE: 65 g boczku bez skóry 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 3/4 łyżeczki przyprawy do pierników - lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i 1/4 łyżeczki mielonych goździków mały pęczek natki pietruszki 1,5 łyżki oliwy 10 dkg suszonej żurawiny |
Sposób przygotowania:
Oddzielamy kość od mięsa i kładziemy schab przed sobą na stole. Nacinamy w połowie wysokości i rozcinamy mięso tak by płaty można było otworzyć jak książkę. Rozbijamy mięso przez folię spożywczą na równej grubości płat - bardziej cienki niż gruby. Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce i wkładamy do niej rozbite mięso. Przykrywamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. 20 minut przed planowanym pieczeniem wyjmujemy mięso lodówki. W malakserze mielimy boczek do nadzienie razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy natkę pietruszki i mielimy całość na papkę. Wsypujemy wszytskie przyprawy z nadzienia i dokładnie mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 200'C. Rozgrzewamy oliwę na szerokiej patelni, przekładamy nadzienie z malaksera i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy suszoną żurawinę i smażymy kolejne 5 minut. Studzimy. Wyjmujemy mięso z marynaty i dokładnie z niej odsączamy. Kładziemy na arkuszu papieru do pieczenia rozkrojoną częścią do góry tak by dłuższy bok był róznoległy do brzegu stołu a krótsze boki prostopadłe do niego. Rozsmarowujemy nadzienie tak by brzegi pozostały wolne - mamy miec coś jakby ramkę na 1,5-2 cm wokół mięsa. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku tak by powstała gruba, nafaszerowana rolada. Teraz układamy rolade tak by złączenie było z boku i okładamy je boczkiem w plastrach. Związujemy roladę na całej długości co 2 cm sznurkiem lub nitką. ODcięte kości od schabu układamy na dnie brytfanki a na niech kładziemy roladę schabową. Wstawiamy na 2- 2 1/2 godziny do piekarnika. Ta rolada to jest absolutny przebój - zresztą sama Nigella Lawson tak pisze w swojej książce "Nigella świątecznie". Gdy ujrzałam ten przepis na stronach książki wiedziałam, ze w tym roku zagości ona na moim świątecznym stole. Na poczatku się lekko przeraziłam gdyż przepis wydawał mi się bardzo skomplikowany ale to nic bardziej mylengo. Najwięcej kłopotu przyspożyło mi w miarę równe rozcięcie mięsa ale jakoś sobie z tym poradziłam. Rolada jest wyborna w smaku, za sprawą świątecznie kojarzonych dodatków przypraw i żurawiny schab nabiera odświętnej formy. Schab jest wilgotny, słodki od żurawin i wyrażny dzięki dodaniu cebuli i czonsku a boczek bardzo przyjemnie chrupie. Całość smakuje wyśmienicie - ja podałam go z żurawiną z orzechami z pomarańczą. Możecie go podać na gorąco lub na zimno. Faszerwowana roladę schabową zgłaszam do akcji Olgi Smile "Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009". |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|