przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Faszerowana rolada ze schabu z żurawiną

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

2 kg schabu z kością
23 dkg boczku w plasterkach - takich grubszych

MARYNATA:
125 ml oliwy
65 ml białego wina - dałam półsłodkie
15 ml sosu worchestershire
1/4 łyżeczki soli kuchennej

NADZIENIE:
65 g boczku bez skóry
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
3/4 łyżeczki przyprawy do pierników - lub 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i 1/4 łyżeczki mielonych goździków
mały pęczek natki pietruszki
1,5 łyżki oliwy
10 dkg suszonej żurawiny


Sposób przygotowania:

Oddzielamy kość od mięsa i kładziemy schab przed sobą na stole. Nacinamy w połowie wysokości i rozcinamy mięso tak by płaty można było otworzyć jak książkę.

Rozbijamy mięso przez folię spożywczą na równej grubości płat - bardziej cienki niż gruby.
Wszystkie składniki marynaty łączymy w misce i wkładamy do niej rozbite mięso. Przykrywamy i wstawiamy na całą noc do lodówki.

20 minut przed planowanym pieczeniem wyjmujemy mięso lodówki.
W malakserze mielimy boczek do nadzienie razem z cebulą i czosnkiem. Dodajemy natkę pietruszki i mielimy całość na papkę. Wsypujemy wszytskie przyprawy z nadzienia i dokładnie mieszamy.

Nagrzewamy piekarnik do 200'C.
Rozgrzewamy oliwę na szerokiej patelni, przekładamy nadzienie z malaksera i smażymy na małym ogniu około 10 minut. Dodajemy suszoną żurawinę i smażymy kolejne 5 minut. Studzimy.

Wyjmujemy mięso z marynaty i dokładnie z niej odsączamy. Kładziemy na arkuszu papieru do pieczenia rozkrojoną częścią do góry tak by dłuższy bok był róznoległy do brzegu stołu a krótsze boki prostopadłe do niego.

Rozsmarowujemy nadzienie tak by brzegi pozostały wolne - mamy miec coś jakby ramkę na 1,5-2 cm wokół mięsa. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku tak by powstała gruba, nafaszerowana rolada.

Teraz układamy rolade tak by złączenie było z boku i okładamy je boczkiem w plastrach. Związujemy roladę na całej długości co 2 cm sznurkiem lub nitką.

ODcięte kości od schabu układamy na dnie brytfanki a na niech kładziemy roladę schabową. Wstawiamy na 2- 2 1/2 godziny do piekarnika.



Ta rolada to jest absolutny przebój - zresztą sama Nigella Lawson tak pisze w swojej książce "Nigella świątecznie".
Gdy ujrzałam ten przepis na stronach książki wiedziałam, ze w tym roku zagości ona na moim świątecznym stole.

Na poczatku się lekko przeraziłam gdyż przepis wydawał mi się bardzo skomplikowany ale to nic bardziej mylengo. Najwięcej kłopotu przyspożyło mi w miarę równe rozcięcie mięsa ale jakoś sobie z tym poradziłam.

Rolada jest wyborna w smaku, za sprawą świątecznie kojarzonych dodatków przypraw i żurawiny schab nabiera odświętnej formy. Schab jest wilgotny, słodki od żurawin i wyrażny dzięki dodaniu cebuli i czonsku a boczek bardzo przyjemnie chrupie.

Całość smakuje wyśmienicie - ja podałam go z żurawiną z orzechami z pomarańczą.
Możecie go podać na gorąco lub na zimno.

Faszerwowana roladę schabową zgłaszam do akcji Olgi Smile "Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 2009".


Przepis dodał(a) ewelosa



kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 5

Copyright © 2008 ewelosa.pl