przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Papryka suszona na słońcu w oliwie z oliwek z czosnkiem i natką pietruszki

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

5 dużych czerwonych papryk
250 ml oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
natka z pietruszki świeża - ja na słoiczek dałam 4 dość spore listki
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka taka z czubkiem na słoiczek
sól


Sposób przygotowania:

Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne oraz białe błonki.
Kroimy ja na pół a potem w zależności od wielkości na 3 lub 4 kawałki - ja kroję tak by były takie podłużne.

Układamy je na ruszcie z piekarnika - na tej kratce - lekko solimy.
Dolną blachę wykładamy folią aluminiową - tą jaśniejszą stroną do góry.
Na blachę z folia kładziemy ruszt z papryką. Suszymy na słońcu około 5 dni.

Gdy papryka jest już sucha - możecie ją wysuszyć bardziej lub mniej, tylko pamiętajcie by nie były to ususzone skórki same :) - wkładamy ja dość ciasno do słoików. Wsypujemy po łyżeczce ziół prowansalskich i odrobinie soli.

Przygotowujemy na każdy słoiczek około 100-150 ml oliwy (wszystko zależy od wielkości słoiczków).
Oliwę wlewamy do garnka, lekko podgrzewamy i dodajemy dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki.
Ponownie chwile smażymy i wrzucamy listki natki - czekamy kilka sekund aż natka zacznie się smażyć.

Oliwą zalewamy papryki ułożone w słoiczkach - czekamy chwilę lekko dociskając łyżeczką paprykę by usunąć jak najwięcej powietrza.

Zakręcamy słoiczki i ustawiamy na zakrętkach. Studzimy i odstawiamy do przegryzienia się.



Suszona papryka na słońcu powstała inspirowana suszonymi pomidorami - bo skoro pomidorki się suszy więc ja pomyślałam by ususzyć czerwoną paprykę.

Zrobiłam na początek jeden słoiczek i po otwarciu go po kilku dniach wiedziałam, że muszę zrobić jej więcej.

Papryka jest przepyszna, słodkawa od suszenia a czosnek nadaje jej pazura, czuć smak natki i ziół prowansalskich.

Oliwa paprykowa która pozostaje po zjedzeniu suszonej papryki jest wyśmienitym dodatkiem do sałatek. Tak więc mamy dwa produkty które są moim odkryciem tego lata.

Moja papryka suszona na słońcu w oliwie z oliwek z czosnkiem i natką pietruszki jest hitem który zgłaszam do akcji "Paprykujemy" którą prowadzi Shinju.






Przepis dodał(a) ewelosa


2010.08.16 margot
 
Ewelka ty jesteś geniusz wiesz ?

Pozwolisz, że ściągnę pomysł.
2010.08.16 ewelosa
 
Margot aż się zaczerwieniłam wiesz - dziękuję za taki komplement Kochana :)

Pozwalam pozwalam - będzie mi bardzo miło :) i mam nadzieję, że Ci posmakuje tak jak mi.
2010.08.16 kasandraa6
 
tez taką chcę :-)
2010.08.19 Panna Malwinna
 
Kurcze ta pogoda się zrobiła brzydka i nie wiem czy zdążę zrobić tę kuszącą papryczkę.

Może w maszynce do suszenia da radę. bo aż mi ślinka cieknie!

buziaki Ewelinko
2010.08.19 ewelosa
 
Malwinko możesz paprykę ususzyć w suszarce do owoców i warzyw :) da radę :)

A ja zdążyłam przez kilka dni ususzyć ostatnią porcję pomidorów na słońcu ale myślałam, że nic z nich nie będzie ale się udało :) uff

serdecznie pozdrawiam

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 8

Copyright © 2008 ewelosa.pl