przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Pierniczki Aganiok

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Pierniczki Aganiok

Składniki:

Pierniczki Aganiok 1/2 kg miodu
25 dkg masła
2 szklanki cukru - takie niecałe
1 kg mąki tortowej plus 1 szklanka
3-4 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
1 szklanka orzechów włoskich
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki rodzynek
1 czubata łyżka ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki cynamonu*
2 płaskie łyżeczki imbiru*
1/2 łyżeczki pieprzu*
1/2 łyżeczki mielonych goździków *
1/2 łyżeczki kardamonu*
lub zamiast produktów zaznaczonych * 3 łyżeczki domowej przyprawy do pierników

do smarowania pierników:
1 jajko
2-3 łyżki mleka


Sposób przygotowania:

Cukier razem z miodem i tłuszczem rozpuszczamy stale mieszając. Odstawiamy z gazu. Dodajemy bakalie - ja orzechy i rodzynki posiekałam - oraz przyprawę.

Do dużej miski wsypujemy większość przesianej mąki,sól, kakao oraz wlewamy sodę rozpuszczoną w zimnym mleku i jajka. Mieszamy całość. Możecie też to zrobić w mikserze.
Następnie dodajemy gorącą masę z tłuszczu i miodu - gdy wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić, ponownie wymieszać.
Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać.

Ciasto przekładamy do naczynia lub miski oraz przykrywamy lnianą ściereczką - powinno oddychać. Odstawiamy na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka) aby dojrzewało.
Ciasto kiedy odpoczywa zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą.

Po około 6 tygodniach możemy zacząć piec pierniczki. Wałkujemy ciasto, lekko podsypując je mąką na grubość około 0,5 cm, wykrawać pierniczki.

Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Pierniki pieczemy w 160-170 stopniach przez około 10 minut, w zależności od wielkości (a także w zależności od piekarnika!).
Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu.

Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami należy włożyć na kilka dni cząstki jabłek i przemieszać kilkakrotnie.



Pierwszy raz w tym roku zagniotłam ciasto na pierniczki które musi leżakować - narazie jest zdjęcie takiego leżakującego ciasta.
A zaczeło sie od bajecznego wpisu Beatki z blogu www.beawkuchni.com... i pięknego zdjęcia.
Bea okresliła te pierniczki mianem wyśmienite więc nie pozostało mi nic innego jak zrobić pierniczki - ja zrobiłam z połowy przepisu. Przepis na to ciasto na pierniczki jest autorstwa Aganiok i cieszy sie dużą popularnością :)

Ciasto pachniało podczas przygotowania pięknie i ma taki cudownie nastrajający kolor. Już powoli czuć zbliżające się święta.

A tym przepisem otwieram "Kuchnię Świąteczną" którą prowadzi Olga z www.smakimprezy.pl... oraz zgłaszam sie do "Festiwalu Pierniczków" który prowadzi Malta z blogu www.kociolstregi.blox.pl...



Przepis dodał(a) ewelosa


2010.11.24 Bea
 
Pierniczki Aganiok Prawda, ze pyszne? :)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 8

Copyright © 2008 ewelosa.pl