praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Pierniczki Aganiok
Składniki:
1/2 kg miodu 25 dkg masła 2 szklanki cukru - takie niecałe 1 kg mąki tortowej plus 1 szklanka 3-4 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 szklanka orzechów włoskich 1/2 szklanki orzechów laskowych 1/2 szklanki rodzynek 1 czubata łyżka ciemnego kakao 2 płaskie łyżeczki cynamonu* 2 płaskie łyżeczki imbiru* 1/2 łyżeczki pieprzu* 1/2 łyżeczki mielonych goździków * 1/2 łyżeczki kardamonu* lub zamiast produktów zaznaczonych * 3 łyżeczki domowej przyprawy do pierników do smarowania pierników: 1 jajko 2-3 łyżki mleka |
Sposób przygotowania:
Cukier razem z miodem i tłuszczem rozpuszczamy stale mieszając. Odstawiamy z gazu. Dodajemy bakalie - ja orzechy i rodzynki posiekałam - oraz przyprawę. Do dużej miski wsypujemy większość przesianej mąki,sól, kakao oraz wlewamy sodę rozpuszczoną w zimnym mleku i jajka. Mieszamy całość. Możecie też to zrobić w mikserze. Następnie dodajemy gorącą masę z tłuszczu i miodu - gdy wyrabiamy rękami, to można ją lekko przestudzić, ponownie wymieszać. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wymieszać. Ciasto przekładamy do naczynia lub miski oraz przykrywamy lnianą ściereczką - powinno oddychać. Odstawiamy na kilka tygodni w chłodne miejsce (spiżarnia, ewentualnie lodówka) aby dojrzewało. Ciasto kiedy odpoczywa zmieni konsystencję z lepkiej i luźnej, na zwięzłą i twardawą. Po około 6 tygodniach możemy zacząć piec pierniczki. Wałkujemy ciasto, lekko podsypując je mąką na grubość około 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Pierniki pieczemy w 160-170 stopniach przez około 10 minut, w zależności od wielkości (a także w zależności od piekarnika!). Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu. Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami należy włożyć na kilka dni cząstki jabłek i przemieszać kilkakrotnie. Pierwszy raz w tym roku zagniotłam ciasto na pierniczki które musi leżakować - narazie jest zdjęcie takiego leżakującego ciasta. A zaczeło sie od bajecznego wpisu Beatki z blogu www.beawkuchni.com... i pięknego zdjęcia. Bea okresliła te pierniczki mianem wyśmienite więc nie pozostało mi nic innego jak zrobić pierniczki - ja zrobiłam z połowy przepisu. Przepis na to ciasto na pierniczki jest autorstwa Aganiok i cieszy sie dużą popularnością :) Ciasto pachniało podczas przygotowania pięknie i ma taki cudownie nastrajający kolor. Już powoli czuć zbliżające się święta. A tym przepisem otwieram "Kuchnię Świąteczną" którą prowadzi Olga z www.smakimprezy.pl... oraz zgłaszam sie do "Festiwalu Pierniczków" który prowadzi Malta z blogu www.kociolstregi.blox.pl... |
2010.11.24 Bea
|
| Prawda, ze pyszne? :) |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|