praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Tort Baileys z musem brzoskwiniowym
Składniki:
Ciasto biszkoptowe: 3 jajka 15 dkg cukru 2 łyżki cukru z naturalną wanilią 10 dkg mąki 5 dkg mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Mus brzoskwiniowy: 5 płaskich łyżeczek żelatyny 1 puszka brzoskwiń (48 dkg po odsączeniu ) sok z 1 cytryny Krem Baileys: 8 płaskich łyżeczek żelatyny 200 ml likieru baileys 5 dkg cukru 30 dkg jogurtu naturalnego - ja dałam danon bez cukru 600 ml śmietanki kremówki Dodatkowo: 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki zagęstnika do śmietany 2 łyżki krokantu - ja nie dałam bo nie miałam 50 ml likieru baileys |
Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrami. Na masę przesiać obie mąki z proszkiem, wymieszać. Tortownicę o śr.26 cm wyłożyć papierem do pieczenia- tylko dół - i wylewamy na nią ciasto. Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180'C - ja piekłam w 140'C. Po upieczeniu wyjmujemy z formy, studzimy i przecinamy na dwa placki. Dolny placek kładziemy na paterze i nakładamy obręcz z tortownicy. Teraz robimy pierwszą część kremu baileys: 4 łyżeczki żelatyny moczymy w wodzie lekko ją mieszając (wody tylko tyle by zakryła żelatynę). 100 ml likieru podgrzewamy z 25 g cukru. Dodajemy żelatynę i dalej podgrzewamy ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Lekko studzimy. Dodajemy 150 g jogurtu i mieszamy. Śmietankę kremówkę 300 ml ubijamy i dodajemy do kremu. Wylewamy na dół ciasta i równamy powierzchnię. Wkładamy na 10 minut do zamrażalki. Teraz przygotowujemy mus brzoskwiniowy: Owoce miksujemy - 2 połówki odłóżcie do dekoracji. Żelatynę moczymy w wodzie. Brzoskwinie podgrzewamy z sokiem z cytryny, dodajemy żelatynę i rozpuszczamy stale mieszając. Lekko studzimy. Schłodzony ale nie zastygły mus brzoskwiniowy wylewamy na krem i mrozimy 10 minut. Teraz przygotowujemy drugą część kremu baileys dokładnie tak samo jak pierwszą. Wylewamy go na warstwę musu i schładzamy w lodówce aż stężeje. Ściągamy obręcz tortownicy. Teraz ubijamy śmietankę kremówkę z zagęstnikiem. 2/3 posmarować tort, bok obsypać krokantem. Resztę śmietany wycisnąć na tort który wcześniej lekko polewamy 50 ml likieru - ja dodałam do niego troszkę żelatyny. Odłożone brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy ozdobnie na środku tortu oraz w rozetki z bitej śmietany. Przepis wygląda na skomplikowany ale bardzo szybko się go robi - trzeba tylko sobie wszystko przygotować i mieć pod ręką. Tort jest przepyszny - nawet mój mąż który nie jada tortów tym się zachwycił i bardzo mu smakował. Jest orzeźwiający i nie słodki. A przepis wynalazłam w gazecie "Sól i pieprz" z 2005 roku. |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|