przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb wiejski z Genzano (pane casaressio di Genzano) - Weekendowa Piekarnia 111

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Chleb wiejski z Genzano (pane casaressio di Genzano) - Weekendowa Piekarnia 111

Składniki:

Chleb wiejski z Genzano (pane casaressio di Genzano) - Weekendowa Piekarnia 111 Zakwas (biga naturale)
24 g starter płynny lub gęsty - dałam zakwas 100% hydracji
120 g wody
171 g mąki chlebowej wysokoglutenowej

Ciasto właściwe:
315 g zakwas
342 g wody
428 g mąki wysokoglutenowej
5-6 g świeżych droższy
12 g soli
1/2 szklanki otrębów


Sposób przygotowania:

Łączmy zakwas z wodą, dodajemy mąkę. Trochę wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.

Następnego dnia łaczymy wszystkie składniki dodając tylko 280 g wody - pozostałe 62 g dodamy później.

Ja wyrabiałam chleb metoda britnera dobre 13 minut. Teraz po łyżce dodajemy pozostałą wodę - wyrabiając dobrze ciasto za każdym razem. Całe wyrabianie powinno zająć około 15-18 minut.

Odkładamy przykryte na trzy godziny w temperaturze pokojowej - w połowie wyrastania składamy w misce. Powinno mieć dużo bąbli, być dobrze wyrośnięte.

Z ciasta formujemy okrągły bochenek, który przekładamy na ściereczkę wysypaną otrębami a następnie wkładamy do koszyka.

Odstawiamy do wyrastania na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej - u mnie wyrastał 1,5 godziny.
Możecie podsypać otrębami by chleb się nie kleił do ściereczki.

Piekarnik z kamieniem nagrzewamy do 260'C - u mnie 245'C. Ja wstawiam na blaszce pod kamieniem naczynię z wodą.

Przekładamy bochenek bezpośrdenio na kamień - ja tak robię bo mi jest wygodnie. Psikam parę razy zraszaczem do kwiatków.

Zmiejszamy temperaturę do 240'C i pieczemy 10 minut. Po tym czasie obracamy bochenek o 180'C - obniżamy stopniowo temperaturę do 220'C i dopiekamy 20 minut.
Ma mieć mocno spaloną skórkę - niestety mój piekarnik nie potrafi spalić skórki :)

Studzimy na kratce kuchennej dwie godziny.



Gospodarzem tego wydania WP jest Szkutnik prowadzący bloga www.elkomendasz.blogspot.com... który zaproponował dwa chleby z Genzano które nie są zbyt często pieczone.

Ja postanowiłam upiec obie wersje - właśnie teraz wyrasta ta zdrowsza wersja :)

Ciasto wyrabiałam łapkami i nie powiem namęczyłam się trochę ale warto bo raz mięśnie pracowały a dwa smak chleba mi to wynagrodził.

Chleb jest moim faworytem jeżeli chodzi o smak - jest rewelacyjny. Będę go piekła bo bardzo nam posmakował.

Dziękuję Szkutniku za wspaniałe propozycje :)




Przepis dodał(a) ewelosa


2011.03.29 jolantaszyndlar
 
Chleb wiejski z Genzano (pane casaressio di Genzano) - Weekendowa Piekarnia 111 Cudny Kochana, ja też na zdrowszą wqersję się zasadzam i na pewno upiekę:) pozdrawiam ciepło
2011.04.06 Majana
 
Chleb wiejski z Genzano (pane casaressio di Genzano) - Weekendowa Piekarnia 111 I ten piękny!:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 12

Copyright © 2008 ewelosa.pl