praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Chleb pszenno-żytni z całymi ziarnami żyta Piekarnia po godzinach 21
Składniki:
Zaczyn: 50 g ciepłej wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 60 g mąki żytniej razowej 2000 Namaczanka: 150 g ziaren żyta 150 g wrzącej wody 1/2 łyżki soli morskiej Ciasto właściwe: 100 g mąki żytniej razowej 2000 200 g mąki pszennej chlebowej białej 100 g wody 1/3 łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka płynnego słodu - dałam łyżeczkę w proszku cały zaczyn minus 1 łyżka cała namaczanka |
Sposób przygotowania:
Składniki zaczynu łaczymy, przykrywamy i odstawiamy na 12-14 godzin. Żyto zalewamy wrzącą wodą, dodajemy sól, mieszamy. Odstawiamy na 12-14 godzin. Następnego dnia doleamy 300 g wody i gotujemy ziarna na małym ogniu przez około 35 minut, aż wchłoną prawie całą wodę. Studzimy. Wszystkie składniki ciasta chlebowego łaczymy w misce i wyrabiamy w mikserze albo na blacie lekko naoliwionym przez około 10 minut. Ciasto będzie się na początku kleiło ale w trakcie wyrabiania bedzie się stawało sprężyste. Przekładamy je do lekko naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 3-4 godziny. W połowie wyrastania ciasto lekko odgazowujemy i składamy jeden raz. A gdy podwoi objetość wykładamy je na blat, jeszcze raz składamy i formujemy okrągły bochenek. Umieszczamy go w koszyku złączeniem do góry który to wkładamy do foliowej torebki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu by ciasto podwoiło objetość. Nagrzewamy kamień do pieczenia do 240'C. Nacinamy chleb i wkładamy do naparowanego piekarnika. Pieczemy w tej temperaturze przez 20 minut a po 10 minutach wypuszczamy parę. Zmniejszamy temperaturę do 200'C i pieczemy chleb przez następne 20-30 minut. Studzimy na kratce. Gdy zobaczyłam ten chleb u Poleczki która prowadzi bloga www.table-table.blogspot.com... wiedziałam, że go upiekę. Tak się złożyło, iz ten chleb jest też propozycją w ramach wspólnego pieczenia w Piekarni po godzinach. Gotujacy sie jęczmień przypomniał mi zapach unoszący się w domu mojej babci tylko nie mogę sobie przypomnieć co babbia robiła z takiego gotowanego zboża. Chleb jest raczej z tych cięższych, treściwych. Bardzo nam posmakował. Dziękuję Polciu za wspaniały przepis :)
Przepis bierze udział w akcji: |
2011.02.26 jolantaszyndlar
|
 | Piękny bochen... po prostu cudny:) ..u mnie też dzisiaj chleb za chlebem z piekarnika wychodzi:) Buziak Kochana:) |
2011.02.26 Tilianara
|
 | Wspaniały, a jeszcze to słoneczne zdjęcie - super :) |
2011.02.27 margot
|
 | o tak , mi tez bardzo smakuje i robi lam go już i owsem , płatkami owsianymi , orkiszem i żytem :d a twój ma taki fajny kolor , bardzo ciepły |
2011.03.01 Majana
|
 | Śliczny chlebek i śliczne zdjęcie :) |
2011.03.04 ewelosa
|
 | Joluś ależ mi miło - dziękuję Tili , Majanko nie wiecie jak cieszą takie słowa i motywują do dalszych działań :) Margot o to ciekawe propozycje mi podsunełaś - orkisz mam wiec pewnie skuszę się na taki chlebek :) |
2011.03.10 Bea
|
 | Uwielbiam tego typu chleby! Niestety lamanego zyta juz w 'moim' sklepiku nie ma, a szkoda, bo jego dodatek do chlebow jest wspanialy. Pozdrawiam serdecznie! |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|