przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Chleb żytni z melasą i czarnuszką Weekendowa Piekarnia 102

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

I miska:
60 g mąki żytniej razowej 2000
170 g mąki pszennej razowej 1850
1/2 łyżeczki soli
170 g mleka (mleka sojowego, mleka ryżowego,jogurtu)

II miska:
70 g zakwasu żytniego
220 g mąki żytniej razowej 2000
170 g wody w temperaturze pokojowej

Ciasto właściwe:
60 g mąki żytniej razowej 2000
1 łyżeczka soli
2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
30 g melasy
30 g masła
2 łyżeczki czarnuszki
plus składniki z obu misek


Sposób przygotowania:

Składniki I miski łączymy razem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc.
To samo robimy ze składnikami II miski.

Następnego dnia łaczymy wszytskie składniki razem. Wyrabiamy około 5-7 minut.
Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na godzinę do wyrastania.

Formujemy bochenek i wkładamy go do koszyka albo do blaszki którą wcześniej posypujemy otrębami.
Odstawiamy do wyrastania na około godzinę - ciasto ma podwoić objętość.

Nagrzewamy piekarnik z kamieniem do 230'C i na dno wsypujemy około szklanki kostek lodu.

Wkładamy bochenek i pieczemy 15 minut. Po tym czasie zmiejszamy temperaturę do 210'C i dopiekamy chleb 30-40 minut.
Studzimy na kratce.



Czas na nadrabianie zaległości w pieczeniu w ramach Weekendowej Piekarni. Na początek upiekłam chleb który zaproponowała Kasia która prowadzi bloga www.nazapiecku.blogspot.com... a któego autorem jest Peter Reihnart.

Chleb wyszedł smaczny choć troszkę jakby zbity - ale wydaje mi się, że to przez to iż nie lubię się zdrożdzami instant :)





Przepis dodał(a) ewelosa


2011.02.11 Tilianara
 
Mistrzostwo! Piękny bochenek! I to w dodatku nie z foremki, okrąglutki, no oczu oderwać nie mogę :)
Pozdrawiam cieplutko :)
2011.02.11 jolantaszyndlar
 
Ewelosko kochana piękny bochenek, p prostu cudności:). nawet bym kromkę porwała, gdyby nie to, ze u mnie w piekarniku siedzi taki sam:). Zakochałam się w tym chlebie i upiekłam go już kilkanaście razy:) pozdrawiam ciepło Kochaniutka:) ...no i moze czas sie zgadać na wspólne kamieniowe wyczyny?:)
2011.02.12 Majana
 
Śliczny chlebek! On musi smakować rewelacyjnie:)
2011.02.14 Panna Malwinna
 
wygląda fenomenalnie! istne dzieło sztuki;)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 12

Copyright © 2008 ewelosa.pl