przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Makaroniki kawowe - prezent na Dzień Kobiet

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

70 g białek
170 g cukru pudru
100 g migdałów - ja dałam płatki
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej

1 czekolada o zawartości kakao 90%
5 łyżek śmietany kremówki
3 łyżki likieru baileys



Sposób przygotowania:

Białka musimy wysuszyć kilka dni na blacie - ja suszyłam je 5 dni.
Migdały mielimy z cukrem pudrem - wcześniej odsypcie 35 g cukru - oraz z kawą na gładki proszek.

Przesuszone białka ubijamy na prawie sztywno i dodajemy 35 g cukru pudru. Ubijamy teraz na sztywno.

Dodajemy zmielone migdały z cukrem - zwane tant-pour-tant. Mieszamy na tyle energicznie i lekko zarazem by się dokładnie połączyły z białkami.
Masa ma być gładka i jak to pięknie określiła Tili spływać ze szpatułki jak magma grubymi wstęgami a nie spadać grudkami czy spływać gładko. Właśnie to zdanie pozwoliło mi zrozumieć jak ma wyglądać ta masa :)

Nakładamy masę makaronikową do rękawa cukierniczego - lub jak to robiłam ja nakładamy ją dwoma małymi łyżeczkami - i wyciskamy małe porcje na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Najlepiej jest to zrobić na teflonowej macie gdyż z niej łatwiej się odlepiają.

Teraz stanowczym stuknięciem o łóżko sprawiamy iż wszystkie czubeczki się chowają a makaroniki nabierają ładnego owalnego kształtu. Odstawiamy na pół godziny by wierzch wysechł na tyle, iż możemy go dotknąć palcem.

Piekarnik nagrzewamy do 170'C i pieczemy 8-9 minut. Wyjmujemy i dosłownie na chwile odstawiamy na kratkę w celu lekkiego wystudzenia - ja odrywałam makaroniki lekko ciepłe i bardzo ładnie odchodziły z papieru do pieczenia. Teraz studzimy całkowicie.

Czekoladę rozpuszczamy z śmietanką i likierem - lekko studzimy.
Nakładamy czekoladę na makaronik i przykrywamy lekko dociskając drugim.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.



Dziś jest Dzień Kobiet i postanowiłam zrobić makaroniki. To już mój drugi raz - pierwsze całkowicie nie wyszły. Z pewnymi obawami podchodziłam i do tych ale ja jestem taką osobą która nie poddaje się łatwo.

Skorzystałam z cennych rad jakie umieściła u siebie Tilianara z blogu www.kuchniaszczescia.blogspot.com... i to właśnie Tobie Tili dedykuję te makaroniki :)

A przepis z jakiego korzystałam to niezawodny i sprawdzony przez wiele osób przepis Felluni z blogu www.glutenfreemuffin.com. Jej cenne uwagi i bardzo dokładne opisanie też w dużym stopniu przyczyniło się do tego, iż makaronki mi wyszły.

Nie są jeszcze - dodaje jeszcze:) - takie ładniutkie i okrąglutkie z śliczną stopką ale to tylko kwestia czasu.

Tak więc moje Kochane Kobietki obchodzimy nasze święto makaronikowo :)





Przepis dodał(a) ewelosa


2010.03.11 Tilianara
 
Ufff, wreszcie dogadałam się z pisaniem komentarzy u Ciebie :)))

Ależ się cieszę, że makaronikowe relacje się na coś przydały :) Wspaniałe makaroniki upiekłaś i częstuję się jednym wirtualnie :)
Ściskam cieplutko :*
2010.05.04 viridianka
 
ha znalazłam (:
to najważniejsze w przypadku makaroników: nie poddawać się (:

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 11

Copyright © 2008 ewelosa.pl