przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Ciasto kruche I wg. Michela Roux'a

      przepisy kulinarne - wydrukuj: Ciasto kruche I wg. Michela Roux'a

Składniki:

Ciasto kruche I wg. Michela Roux'a 250 g mąki
150 g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
1 łyżeczka soli
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka


Sposób przygotowania:

Na stolnicy robimy kopczyk z mąki i robimy w nim wgłębienie. Dodajemy masło, sól oraz jajko i mieszamy palcami by składniki stworzyły gładką masę.

Powoli zagarniając mąkę ostrożnie zagniatamy ciasto by miało ziarnistą konsystencję.

Wlewamy mleko i delikatnie łączymy z resztą ciasta. Wewnętrzna stroną dłoni wyrabiamy ciasto odpychając od siebie 4-5 razy, aż bedzie gładkie.

Ugniatamy z ciasta kule, owijamy w folię i wkładamy do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki wałkujemy ciasto na grubość 3 mm, wykładamy nim foremki (pojedyńczą o śr,20-13 cm albo sześć o śr.10-12 cm albo kilkanaście takich malutkich foremek na babeczki) i wstawić ponownie do lodówki na 20 minut.

Wykładamy je papierem do pieczenia i wysypujemy gochem albo dociskami taką samą foremką w jaką włożyliśmy ciasto. Nakłówamy widelcem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C pzez 20 minut ( 10 minut dla indywidualnych foremek).

Usuwamy fasolę albo dodatkowe foremki i ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 15 minut ( 5 minut gdy używamy indywidualne foremki) aby się dokładnie upiekło.



Przepis na ciasto kruche pochodzi z ksiązki "Ciasta pikantne i słodkie" Michela Roux'a.

To pierwsze z dwóch ciast jakie proponuje autor - jest ono delikatniejsze, bardziej kruche i lżejsze niż ciasto na tarty.

Możecie je przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce przez tydzień a w zamrażalniku do 3 miesięcy - mowa tutaj o surowym cieście.

Natomiast upieczone gdy nie wykorzystacie od razu to po ostygnięciu zawijamy w folię i wstawiamy do zamrażalnika na około 2 tygodnie. Wystarczy je wyjąć 20 minut przed włożenien nadzienia.

Ciasto jest bardzo maślane i kruche - mi osobiście przypomina ciasto francuskie.


Przepis dodał(a) ewelosa


2012.12.31 Majana
 
Ciasto kruche I wg. Michela Roux'a I mówisz,że dobre jest? Trzeba będzie spróbować. A do czego użyłaś tego ciasta?
Ewelosko, życzę Ci wspaniałej sylwestrowej zabawy i radosnego Nowego Roku!:)
2013.01.01 jolantaszyndlar
 
Ciasto kruche I wg. Michela Roux'a Mam tą ksiażkę, ale tego kruchego jeszcze nie robiłam:) .... ale skoro polkecasz to wypróbuję przy najbliższej okazji:).
Szczęśliwego Nowego Roku życzę Kochana:)

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 8

Copyright © 2008 ewelosa.pl