praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Gołąbki pieczone z mięsem i ryżem
Składniki:
1 główka kapusty - około 1-1,5 kg Nadzienie 20 dkg wieprzowiny bez kości 25 dkg ryżu lub kaszy jęczmiennej 5 dkg cebuli 3 dkg tłuszczu sól pieprz 1-2 marchewki kawałek słoniny majeranek |
Sposób przygotowania:
Zagotować wodę. Dużą główkę kapusty opłukać, wyjąć głąb u nasady. Liście ostrożnie oddzielić (wybierac główki kapusty luźno związane), wrzucac partiami na wrzącą wodę, obgotować, wyjąć łyżką cedzakową na cedzak, osączyć, ostudzić. W każdym liściu ściąc nożem nerw liściowy, nie przecinając liścia. Ryż przebrać, opłukać w dużej ilości zimnej wody, ugotować na pół miękko w dużej ilości jak makaron, odcedzić, wyłożyć na miskę, dodać obraną, pokrajaną w kostkę i zrumienioną cebulę, zmielone mięso, sól, pieprz do smaku, wymieszać starannie. Na środek każdego liścia nakładać nadzienie łyżką stołową. Zaginać dwa boki liścia na 3-4 cm, zwinąć ciasno w rulonik. Na dno rondla dać liście obgotowanej kapusty, na nich układać gołąbki, jeden obok drugiego. Ułożyć najwyżej trzy warstwy. Im więcej warstw, tym łatwiej mogą się przypalić. Zalać 1/4 litra wrzącej, osolonej wody, położyć kawałek słoninki lub skórki zboczku. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garnka i posypac całość obficie majerankiem. Z wierzchu pokryc liśmi. Wstawić do średnio goracego piekarnika, zapiekać w równomiernej temparaturze. Gdy liście kapusty z wierzchu za silnie się zrumienią, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień. Gołąbki można podawać z sosem śmietanowym, gryzbowym lub pomidorowym. Zamiast ryżu można dodać kaszę perłową lub pęczak, zamiast mięsa surowego - kiełbasę, mięso pieczone, duszone lub rybe wędzoną. Dobre są gołąbki z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów. Nie wiem jak Wam ale mi kuchnia polska kojarzy się z gołąbkami. Lubię je i gotowane i pieczone. Ale najbardziej lubię gołąbki na następny dzień odgrzane na patelni - takie gdy kapusta jest brązowa i dobrze przypieczona. Zawsze się mi wydawało, że gołąbki są bardzo pracochłonną potrawą. Muszę przyznac jest z nimi troche pracy ale smak ich wszytsko wynagradza. Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej z 1974 roku i podaję go w takim brzmieniu jak został zapisany tamże. Gołąbki pieczone z mięsem i ryżem zgłaszam do akcji "Gotujemy po polsku III" którą organizują Irena i Andrzej prowadzący bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą paptronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl... |
2010.10.31 jolantaszyndlar
|
| Widzę, że nasze gotowanie ostatnio bardzo sie pokrywa:) U mnie też gołąbki w garnku jeszcze się ostały - będzie na jutrzejszy obiad:)...o ile nic nowego nie wymyślę:) Buziaków tysiąc ślę:) |
2010.10.31 viridianka
|
| he he bo odsmażane zawsze jest naj ;) choć w przypadku gołąbków nie próbowałam. |
2010.11.01 Panna Malwinna
|
| dawno nie robiłam gołąbków. zawsze mnie przeraża długość ich robienia. a odsmażane- kto ich nie lubi;) buziaki piękna kobietko;* |
2010.11.01 Majana
|
| Mniam,lubię gołąbki! Zjadłabym chętnie,wiesz?:) Pozdrowienia:) |
2010.11.03 Szarlotek
|
| Lubię gołąbki, chociaż sama ich niestety nie robię. Ciągle żeruję na mamie :)* |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|