przepisy kulinarne
Wszyscy lubimi dobrze i smacznie zjeść. Tu znajdują się tylko sprawdzone, smaczne i niezawodne przepisy na każdą okazję...

przepisy kulinarne

znajdź przepis
Szukasz jakiegoś przepisu? Skorzystaj z wyszukiwarki, podaj szukaną frazę, ustal opcje i już możesz przeglądać przepisy kulinarne...

wyszukiwarka przepisów kulinarnych

Twój Panel

login  
hasło

praktyczne porady
Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...

praktyczne porady

na każdy temat
Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...

na każdy temat

co, gdzie, kiedy
Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...

imprezy, koncerty, wystawy, galerie

Gołąbki pieczone z mięsem i ryżem

      przepisy kulinarne - wydrukuj:

Składniki:

1 główka kapusty - około 1-1,5 kg

Nadzienie
20 dkg wieprzowiny bez kości
25 dkg ryżu lub kaszy jęczmiennej
5 dkg cebuli
3 dkg tłuszczu
sól
pieprz

1-2 marchewki
kawałek słoniny
majeranek


Sposób przygotowania:

Zagotować wodę. Dużą główkę kapusty opłukać, wyjąć głąb u nasady.
Liście ostrożnie oddzielić (wybierac główki kapusty luźno związane), wrzucac partiami na wrzącą wodę, obgotować, wyjąć łyżką cedzakową na cedzak, osączyć, ostudzić.

W każdym liściu ściąc nożem nerw liściowy, nie przecinając liścia.

Ryż przebrać, opłukać w dużej ilości zimnej wody, ugotować na pół miękko w dużej ilości jak makaron, odcedzić, wyłożyć na miskę, dodać obraną, pokrajaną w kostkę i zrumienioną cebulę, zmielone mięso, sól, pieprz do smaku, wymieszać starannie.

Na środek każdego liścia nakładać nadzienie łyżką stołową. Zaginać dwa boki liścia na 3-4 cm, zwinąć ciasno w rulonik.

Na dno rondla dać liście obgotowanej kapusty, na nich układać gołąbki, jeden obok drugiego. Ułożyć najwyżej trzy warstwy. Im więcej warstw, tym łatwiej mogą się przypalić.

Zalać 1/4 litra wrzącej, osolonej wody, położyć kawałek słoninki lub skórki zboczku. Marchewkę obrać i pokroić w kosteczkę. Wrzucić do garnka i posypac całość obficie majerankiem. Z wierzchu pokryc liśmi.

Wstawić do średnio goracego piekarnika, zapiekać w równomiernej temparaturze. Gdy liście kapusty z wierzchu za silnie się zrumienią, przykryć pokrywką i zmniejszyć ogień.

Gołąbki można podawać z sosem śmietanowym, gryzbowym lub pomidorowym.
Zamiast ryżu można dodać kaszę perłową lub pęczak, zamiast mięsa surowego - kiełbasę, mięso pieczone, duszone lub rybe wędzoną.
Dobre są gołąbki z dodatkiem świeżych lub suszonych grzybów.



Nie wiem jak Wam ale mi kuchnia polska kojarzy się z gołąbkami.
Lubię je i gotowane i pieczone.
Ale najbardziej lubię gołąbki na następny dzień odgrzane na patelni - takie gdy kapusta jest brązowa i dobrze przypieczona.

Zawsze się mi wydawało, że gołąbki są bardzo pracochłonną potrawą. Muszę przyznac jest z nimi troche pracy ale smak ich wszytsko wynagradza.

Przepis pochodzi z Kuchni Polskiej z 1974 roku i podaję go w takim brzmieniu jak został zapisany tamże.

Gołąbki pieczone z mięsem i ryżem zgłaszam do akcji "Gotujemy po polsku III" którą organizują Irena i Andrzej prowadzący bloga www.grumko.blox.pl... a nad którą paptronat objął serwis www.zpierwszegotloczenia.pl...



Przepis dodał(a) ewelosa


2010.10.31 jolantaszyndlar
 
Widzę, że nasze gotowanie ostatnio bardzo sie pokrywa:)

U mnie też gołąbki w garnku jeszcze się ostały - będzie na jutrzejszy obiad:)...o ile nic nowego nie wymyślę:)

Buziaków tysiąc ślę:)
2010.10.31 viridianka
 
he he bo odsmażane zawsze jest naj ;) choć w przypadku gołąbków nie próbowałam.
2010.11.01 Panna Malwinna
 
dawno nie robiłam gołąbków. zawsze mnie przeraża długość ich robienia. a odsmażane- kto ich nie lubi;)
buziaki piękna kobietko;*
2010.11.01 Majana
 
Mniam,lubię gołąbki! Zjadłabym chętnie,wiesz?:)
Pozdrowienia:)
2010.11.03 Szarlotek
 
Lubię gołąbki, chociaż sama ich niestety nie robię. Ciągle żeruję na mamie :)*

kategorie przepisów

Ciasta [73]
Ciastka [25]
Dania mięsne - drób [45]
Dania mięsne - wieprzowina [57]
Dania mięsne - wołowina [4]
Dania wegetariańskie i ryby [72]
Desery [37]
Dipy i sosy [21]
Dodatki do ciast i potraw [72]
Domowe leki [10]
Drinki i nalewki [39]
Koktajle i napoje [22]
Kuchnia arabska [9]
Kuchnia brytyjska [3]
Kuchnia chińska i japońska [24]
Kuchnia grecka i egipska [5]
Kuchnia indyjska [3]
Kuchnia meksykańska [8]
Kuchnia włoska [15]
Łakocie [6]
Muffinki na słodko [33]
Muffinki na wytrawnie [5]
Naleśniki, placki i omlety [33]
Pasty i pasztety [17]
Pieczywo domowe [163]
Pierogi i paszteciki [5]
Pierogi na słodko [2]
Przetwory domowe [72]
Przyprawy, cukry i sole [21]
Sałatki i surówki [70]
Smoothie [7]
Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57]
Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27]
Tarty, quiche i zapiekanki [15]
Zupy i chłodniki [38]


ostatnio dodane

Owocowy comfort food
Dodano: 2014.07.13

Truska Love lody
Dodano: 2014.07.12

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
Dodano: 2014.07.12

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
Dodano: 2014.07.06

Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym
Dodano: 2014.07.06


ostatnio komentowane

Owocowy comfort food
2016.03.08 ostatni komentarz:
Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...

Truska Love lody
2014.07.13 ostatni komentarz:
Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...

Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy
2014.07.12 ostatni komentarz:
Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...

Truskawkowy curd z naturalną wanilią
2014.07.06 ostatni komentarz:
Ależ musi być dobry,mniam! :) ...

Smoothie melonowe z truskawkami
2014.07.06 ostatni komentarz:
O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...

Liczba zarejestrowanych użytkowników: 88,   ostatnio zarejestrowana(y): calia50,   on-line: 22

Copyright © 2008 ewelosa.pl