praktyczne porady Znasz sposób na coś, co innym spędza sen z oczu? Wiesz jak poradzić sobie z nietypowymi sprawami? Podziel się wiedzą z nami...
na każdy temat Tematów do rozmowy jest mnóstwo... Otaczający świat, ludzie, pytania... Każdy może rozpocząć rozmowę...Tak rodzi się materiał do tego działu...
co, gdzie, kiedy Imprezy, spotkania, pokazy i wydarzenia, to co nas otacza, wejdź i dodaj, podziel się z innymi sprawdzonymi informacjami...
|
Flatbreads z "Bourke Street Bakery" Weekendowa Piekarnia 77
Składniki:
Zaczyn: 100 g mąki chlebowej 2 1/2g soli morskiej 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki mleka 70 ml wody 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe: 600 g mąki chlebowej 13 g świeżych drożdży 400 ml wody 20 ml oliwy z oliwek 20 ml mleka 15 g soli morskiej 180 g zaczynu |
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zaczynu miezsamy w miseczce tak by uzyskac pastę. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Do dużej miski wsypujemy mąkę, rozpuszczone drożdze w wodzie i mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy oliwę, sól, mleko i ponownie mieszamy. W mikserze wyrabiamy na niskich obrotach przez 2 minuty a następnie na większych przez 5 minut. Teraz zmijeszamy prędkość i stopniowo dodajemy porwamy zaczyn. Teraz na wyższej prędkości wyrabiamy 5 minut aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Z ciasto formujemy kulę i przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą z oliwek. Przykrywamy folią i odstawiamy na 1,5 godziny. Co 30 minut składamy ciasto. Przekładamy ciasto na omączony blat i rozciagamy na prostokąt o grubości 2,5 cm. Zakładamy 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca robimy to samo. Obracamy ciasto o 90 stopni i ponownie składamy. Ciasto przekładamy ponownie do naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy z nich prostokąty o bokach około 25x10 cm i grubości 2 cm. Przekładamy placki na naoliwioną blaszkę i odstawiamy na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Układamy wybrane dodatki i odstawiamy ponownie do wyrastania na 15-20 minut. Pieczemy z parą w temperaturze 180'C przez 25-30 minut. Po pierwszych 15 minutach obracamy chlebki o 180 stopni. Przykładowe dodatki: Smoked paprika and capsicum topping: zielona, czerwona, żółta papryka - oczyszczone, pokrojone na 3 cm kawałki 1 1/2 łyżeczki suszonej papryki 55 ml oliwy z oliwek extra virgin Pokrojoną paprykę posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozkładamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w 200'C przez 30 minut. Suszoną paprykę wsypujemy do oliwy, mieszamy, rozsmarowujemy na cieście. Następnie delikatnie wciskamy kawałki wystudzonej pieczonej papryki. Cherry tomato, parmesan and basil topping: 20 pomidorków 50g parmezanu garść liści bazylii 55 ml oliwy z oliwek extra virgin Przekrojone na pół pomidorki układamy na cieście. Posypujemy parmezanem. Lekko dociskamy do ciasta. Bazylię i oliwę wkładamy do blendera, miksujemy do konsystencji pasty, którą smarujemy chleb zaraz po upieczeniu. Ja posmarowałam chlebek zielonym pesto. Rosemary and olive topping: 20 ml oliwy z oliwek extra virgin 2 gałązki świeżego rozmarynu· 100g odsączonych, czarnych oliwek Smarujemy ciasto oliwą, posypujemy posiekanymi oliwkami i listkami rozmarynu. Całość delikatnie wciskamy w ciasto i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gospodynią tego wydania weekendowej Piekarni jest Konsti która prowadzi bloga www.apparecchiamo.blogspot.com. Zaproponowała nam do upieczenia flatbreads z książki "Bourke Street Bakery" P.Allam & D.Mcguinness. Zrobiłam dwie wersje z czarnymi oliwkami i rozmarynem oraz z pomidoprkami i parmezanem. Obie wyborne w smaku, i nawet ja która nie przepadamn za czarnymi oliwkami zjadłam flatbreads z nimi ze smakiem. Dziekuję Kkonksti za takie wspaniałe przepisy :) |
2010.06.18 margot
|
 | a kurcze jakie kolorowe |
2010.06.18 Majana
|
 | Śliczne Ewelosko i te kolory, super!:) |
2010.06.19 atina
|
 | Pyszne te flatbreadsy:) też je robiłam:) |
|
kategorie przepisówCiasta [73] Ciastka [25] Dania mięsne - drób [45] Dania mięsne - wieprzowina [57] Dania mięsne - wołowina [4] Dania wegetariańskie i ryby [72] Desery [37] Dipy i sosy [21] Dodatki do ciast i potraw [72] Domowe leki [10] Drinki i nalewki [39] Koktajle i napoje [22] Kuchnia arabska [9] Kuchnia brytyjska [3] Kuchnia chińska i japońska [24] Kuchnia grecka i egipska [5] Kuchnia indyjska [3] Kuchnia meksykańska [8] Kuchnia włoska [15] Łakocie [6] Muffinki na słodko [33] Muffinki na wytrawnie [5] Naleśniki, placki i omlety [33] Pasty i pasztety [17] Pieczywo domowe [163] Pierogi i paszteciki [5] Pierogi na słodko [2] Przetwory domowe [72] Przyprawy, cukry i sole [21] Sałatki i surówki [70] Smoothie [7] Świąteczne gotowanie - Boże Narodzenie i Sylwester [57] Świąteczne gotowanie - Wielkanoc [27] Tarty, quiche i zapiekanki [15] Zupy i chłodniki [38]
ostatnio dodaneOwocowy comfort food Dodano: 2014.07.13
Truska Love lody Dodano: 2014.07.12
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy Dodano: 2014.07.12
Truskawkowy curd z naturalną wanilią Dodano: 2014.07.06
Młoda kapusta z curry i masłem szałwiowym Dodano: 2014.07.06
ostatnio komentowaneOwocowy comfort food 2016.03.08 ostatni komentarz: Majanko napisałam Ci sms;) buziaki Kochana:) ...
Truska Love lody 2014.07.13 ostatni komentarz: Cudowne lody !:)Truskawki to nasze ukochane owoce :) ...
Smoothie ananasowo-bananowe z nutką pomarańczy 2014.07.12 ostatni komentarz: Oj,jak ja lubię takie koktajle. :) Pychota. Często robię sobie...
Truskawkowy curd z naturalną wanilią 2014.07.06 ostatni komentarz: Ależ musi być dobry,mniam! :) ...
Smoothie melonowe z truskawkami 2014.07.06 ostatni komentarz: O tak ,truskawki, melon - cudne połączenie. Pozdrawiam ciepło Ewelosko:)...
|