Muffinki czekoladowe


Składniki:

Muffinki czekoladowe Mokre:
250 ml mleka
90 ml oleju
łyżeczka wanilii esencji - zamiast można dodać zapach
jajko

Suche:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pól łyżeczki sody
175 g cukru
2 łyzki kakao
150 g czekolady kawowo-białej


Sposób przygotowania:

Suche składniki mieszamy w misce, mokre składniki łączymy razem dokładnie.

Mokre wlewamy do suchych. Parę razy niedbale mieszamy - chodzi o to aby się płyn połączył z masa suchą.

Powstałą masę nakładamy do papierowych papilotek do 2/3 ich wyskości i pieczemy 20 minut w temperaturze 200'C -wkładamy je do nagrzanego piekarnika.


To pierwsze muffinki jakie w życiu upiekłam a to przepis Nigelli Lawson ale jest rewelacyjny więc grzechem by było nie podzielić się nim z Wami.

Muffinki są bardzo puszyste, mocno czekoladowe i bardzo smaczne.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne