Muffinki czekoladoweSkładniki: Mokre: 250 ml mleka 90 ml oleju łyżeczka wanilii esencji - zamiast można dodać zapach jajko Suche: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pól łyżeczki sody 175 g cukru 2 łyzki kakao 150 g czekolady kawowo-białej |
Sposób przygotowania: Suche składniki mieszamy w misce, mokre składniki łączymy razem dokładnie. Mokre wlewamy do suchych. Parę razy niedbale mieszamy - chodzi o to aby się płyn połączył z masa suchą. Powstałą masę nakładamy do papierowych papilotek do 2/3 ich wyskości i pieczemy 20 minut w temperaturze 200'C -wkładamy je do nagrzanego piekarnika. To pierwsze muffinki jakie w życiu upiekłam a to przepis Nigelli Lawson ale jest rewelacyjny więc grzechem by było nie podzielić się nim z Wami. Muffinki są bardzo puszyste, mocno czekoladowe i bardzo smaczne. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne