Bułeczki żytnieSkładniki: 40 dkg m±ki chlebowej - ja robiłam z żytniej chlebowej 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży 120 ml ciepłego mleka 175 ml ciepłej wody |
Sposób przygotowania: M±kę przesiewamy do miski razem z sol± i cukrem.Drożdze rozpuszczamy w mleku i wlewamy w wgłebienie w m±ce.Zostawiamy do zaszumowania sie drożdzy(około 10 minut) Teraz wlewamy wodę i wyrabiamy miękie , wilgotne ciasto - w razie potrzeby podsypujemy mak±.Wyrabiamy gdzie¶ tak z 10 minut. Wkładamy ciasto do miski nasmarowanej olejem i pozostawiamy na około 1,5 godziny do podwojenia objęto¶ci - górę przykrywamy foli± posmarowam± olejem. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę opruszon± m±k± i lekko wyrabiamy. Pozostawiamy do odpoczęcia na 5 minut. Teraz dzielimy ciasto na 9 czę¶ci i kulamy bułeczkę lekko owaln±, układamy na blaszcze na papierze do pieczenia w do¶c duzych odstępach, delikatnie posypujemy m±k±, przykrywamy foli± z olejem i odstawiamy do wyro¶niecia aby były prawie dwa razy większe - na około 30 minut. Robimy lekkie wgłebienie poprzez ¶rodek bułeczki i znowu zostawiamy do wyro¶nięcia na 15 minut. Nagrzewamy piekranik do 230'C. Na dół wstawiamy blaszkę i wlewamy do niej 1 szklankę wody. Wstawiamy blaszkę z bułeczkami nad ni± i pieczemy około 25 minut. Ten przepis znalazłam w internecie nawet już nie pamiętam gdzie. Bułeczki s± smaczne, pasuj± do wędliny czy sera. Edycja 25 listopad 2011 - upiekłam te bułeczki jescze raz, tym razem wygladały całkiem inaczej. Wyrosły, były puszyste i mięciutkie. Dałam 100 g m±ki pszennej chlebowej i 300 g maki zytniej 720. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne