Mazurek kajmakowy


Składniki:

Mazurek kajmakowy CIASTO:

30 m±ki
15 dkg masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy mały
10 dkg cukru
1 jajko
1 łyżeczka ¶mietany
masło i m±ka do formy

MASA KAJMAKOWA:

1/2 kg krówek
2-4 łyżki mleka
2 łyżki masła


Sposób przygotowania:

Siekamy nozem masło.m±kę,proszek i cukier waniliowy.Dodajemy cukier,jajko i ¶mietanę,szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki ma godzinęzawinięte w folię.

Formę do tarty smarujemy masłem i m±k± opruszamy.Wyklejemy ciaastem dno i boki -maja byc do¶ć wysokie.Dno nakłowamy widelcem.Pieczemy 20 minut w temp.160'C.

Składniki masy rozpuszczamy w garnku i wylewamy stopniowo na całkowicie zimne ciasto.

Udekorujcie mazurek bakaliami wg. własnego pomysłu.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne