Mazurek kajmakowySkładniki: CIASTO: 30 m±ki 15 dkg masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy mały 10 dkg cukru 1 jajko 1 łyżeczka ¶mietany masło i m±ka do formy MASA KAJMAKOWA: 1/2 kg krówek 2-4 łyżki mleka 2 łyżki masła |
Sposób przygotowania: Siekamy nozem masło.m±kę,proszek i cukier waniliowy.Dodajemy cukier,jajko i ¶mietanę,szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki ma godzinęzawinięte w folię. Formę do tarty smarujemy masłem i m±k± opruszamy.Wyklejemy ciaastem dno i boki -maja byc do¶ć wysokie.Dno nakłowamy widelcem.Pieczemy 20 minut w temp.160'C. Składniki masy rozpuszczamy w garnku i wylewamy stopniowo na całkowicie zimne ciasto. Udekorujcie mazurek bakaliami wg. własnego pomysłu. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne