Chili con ewelosaSkładniki: 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki mielonej kolendry 2 łyzki mielonego ziela angielskiego 4 całe ziarna kardamonu 1 kg mielonego mięsa 2 szkl puree pomidorowego troche kakao -około 1 łyżeczki 2 łyżki oliwy czosnkowej można dodać czerwona paprykę ,kukurydze i czerwona fasolkę z puszki |
Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy 2 łyzki aromatyzowanej oliwy czosnkowej,wsypujemy pokrojone : cebulę i czosnek.Musimy przesmazyc tak by cebula była miękka. Dosypujemy kolendrę, ziele i kardamon.Mieszamy.Teraz wrzucamy mięso i rozdzielamy je widelcem aby sie porobiły kulki. Wlewamy puree i wodę , mieszamy .Wsypujemy kakao .Gdy się zagotuję to zmniejszamy ogien i przykrywamy.Gotujemy około 1,5 godziny . Doprawiamy solą i pieprzem ,Mozemy tez dla zaostrzenia smaku dodać paprykę ostrą. Gdy dodajemy też paprykę to robimy to w tym samym momencie co cebulę i czosnek najpierw ją kroimy w kostkę, a kukurydzę i fasolkę na końcu -juz po ugotowaniu. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne