Chili con ewelosa


Składniki:

Chili con ewelosa 3 cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki mielonej kolendry
2 łyzki mielonego ziela angielskiego
4 całe ziarna kardamonu
1 kg mielonego mięsa
2 szkl puree pomidorowego
troche kakao -około 1 łyżeczki
2 łyżki oliwy czosnkowej

można dodać czerwona paprykę ,kukurydze i czerwona fasolkę z puszki


Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy 2 łyzki aromatyzowanej oliwy czosnkowej,wsypujemy pokrojone : cebulę i czosnek.Musimy przesmazyc tak by cebula była miękka.

Dosypujemy kolendrę, ziele i kardamon.Mieszamy.Teraz wrzucamy mięso i rozdzielamy je widelcem aby sie porobiły kulki.

Wlewamy puree i wodę , mieszamy .Wsypujemy kakao .Gdy się zagotuję to zmniejszamy ogien i przykrywamy.Gotujemy około 1,5 godziny .
Doprawiamy solą i pieprzem ,Mozemy tez dla zaostrzenia smaku dodać paprykę ostrą.

Gdy dodajemy też paprykę to robimy to w tym samym momencie co cebulę i czosnek najpierw ją kroimy w kostkę, a kukurydzę i fasolkę na końcu -juz po ugotowaniu.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne