Pulpeciki z trawą cytrynową i oregano


Składniki:

40 dkg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
2 łyżki parmezanu
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
3 łyżki kaszy manny
pieprz
sól
po pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego i kolendry
1 cebula
500 g puree pomidorowego
1 ząbek czosnku
łyżeczka oregano
około 100 ml mleka
sól cukier pieprz
mielone ziele angielskie i kolendra po szczypcie
6 pieczarek
pól papryki czerwonej
trawa cytrynowa -ja daję suszoną około łyżki


Sposób przygotowania:

W misce mieszamy: mięso, parmezan, jajko, kasze manne,starty ząbek czosnku, oregano i po pól łyżeczki przypraw.Wyrabiamy i robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Pieczarki kroimy na kawałki i lekko podsmażamy na oliwie.

W garnku na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy purre pomidorowe i dolewamy 1,5 szklanki wody.

Gotujemy sos i dodajemy pieczarki, mleko, po szcypcie przypraw, trawę cytrynową. Wkładamy pulpeciki i nie ruszamy ich aż do monentu gdy się staną lekko podgotowane.

Wrzucamy pokrojoną w kosteczke paprykę i doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i solą.

Podajemy z makaronem.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne