Pulpeciki z trawą cytrynową i oreganoSkładniki: 40 dkg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki parmezanu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oregano 3 łyżki kaszy manny pieprz sól po pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego i kolendry 1 cebula 500 g puree pomidorowego 1 ząbek czosnku łyżeczka oregano około 100 ml mleka sól cukier pieprz mielone ziele angielskie i kolendra po szczypcie 6 pieczarek pól papryki czerwonej trawa cytrynowa -ja daję suszoną około łyżki |
Sposób przygotowania: W misce mieszamy: mięso, parmezan, jajko, kasze manne,starty ząbek czosnku, oregano i po pól łyżeczki przypraw.Wyrabiamy i robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Pieczarki kroimy na kawałki i lekko podsmażamy na oliwie. W garnku na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy purre pomidorowe i dolewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy sos i dodajemy pieczarki, mleko, po szcypcie przypraw, trawę cytrynową. Wkładamy pulpeciki i nie ruszamy ich aż do monentu gdy się staną lekko podgotowane. Wrzucamy pokrojoną w kosteczke paprykę i doprawiamy do smaku cukrem, pieprzem i solą. Podajemy z makaronem. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne