Masa do dekoracji z marshmallows


Składniki:

Masa do dekoracji z marshmallows 45 dkg białych pianek marshmallows
1 kg cukru pudru
3 łyżki wody


Sposób przygotowania:

Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody. Dodajemy połowę cukru pudru i mieszamy.

Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać resztę cukru pudru i zagniatać.Masa będzie się na początku lepić, ale podczas ugniatania będzie coraz bardziej elastyczna i w końcu osiągnie konsystencje twardej plasteliny ( po około 10 minutach).

Teraz wałkujemy masę na stolnicy podypując mąką ziemniaczaną na gr. około 1 mm -mąke przed udekorowaniem tortu usuwamy ręką.

Z reguły 3/4 masy starcza do przykrycia tortu a 1/4 do udekorowania go.
Gdy mamy pianki dwu kolorowe to oddzielamy je od siebie i przygotowujemy oddzielnie.Nastepnie barwimy je barwnikami spożywczymi.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne