Masa do dekoracji z marshmallowsSkładniki: 45 dkg białych pianek marshmallows 1 kg cukru pudru 3 łyżki wody |
Sposób przygotowania: Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody. Dodajemy połowę cukru pudru i mieszamy. Zdjąć z kąpieli wodnej, dodać resztę cukru pudru i zagniatać.Masa będzie się na początku lepić, ale podczas ugniatania będzie coraz bardziej elastyczna i w końcu osiągnie konsystencje twardej plasteliny ( po około 10 minutach). Teraz wałkujemy masę na stolnicy podypując mąką ziemniaczaną na gr. około 1 mm -mąke przed udekorowaniem tortu usuwamy ręką. Z reguły 3/4 masy starcza do przykrycia tortu a 1/4 do udekorowania go. Gdy mamy pianki dwu kolorowe to oddzielamy je od siebie i przygotowujemy oddzielnie.Nastepnie barwimy je barwnikami spożywczymi. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne