Tort urodzinowy Zygzak McQueen


Składniki:

Tort urodzinowy Zygzak McQueen biszkopt - upieczony wg. mojego przepisu z zapachem cytrynowym

Krem czekoladowy:
25 dkg czekolady gorzkiej ( w tym 100 g mlecznej)
8 dkg masła
100 g śmietanki 30 %
150 g bitej śmietany

Krem cytrynowy:
2 galaretki cytrynowe
45 dkg jogurtu
10 dkg cukru
6 łyżek soku z cytryny
łyżka skórki z cytryny
400 ml kremówki


Sposób przygotowania:

Biszkopt kroimy ma trzy części.
Czekoladę siekamy na kawałki i zalewamy gorącą śmietanką.Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Studzimy.
Dodajemy masło i miksujemy aby powstał puszysty krem, na koniec dodajemy bitą śmietanę. Wstawiamy do lodówki aby stężał.

Galaretki i cukier rzpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Studzimy.
Łączymy z jogurtem, sokiem i skórką z cytryny - gdy lubicie bardziej słodkie kremy to dodajcie tylko 3 łyżki soku z cytryny. Chłodzimy.

Ubiajmy kremówkę na sztywno i łączymy z lekko ściętym kremem cytrynowym.

Teraz przekładamy tort: biszkopt na dół czekoladowy krem , biszkopt cytrynowy krem i biszkopt. Dociskamy i wkładamy do lodówki.

Gdy tort i masy dobrze stężały przygotowujemy samochodzik. Boki tortu kroimy tak by powstał prostokąt i dwa kawałki pół okrągłe. Te boki kładziemy na górę tak na środku - i mamy zarys samochodu.

Masą z pianek marshmallows dekorujemy tort i robimy detale - oczy, szyby, zdeżaki i cyferkę 4 bo tyle latek skończył Amadeuszek.

Tutaj przepis na masę piankową:
www.ewelosa.pl/?przepisy,20,02,w,0...

Pamietajcie aby masę do zdobienia kłaść na suche blaty biszkoptu.



Postanowiłam zrobić synusiowy tort na urodziny - miałam cały dzień bo Amadeuszek był w przedszkolu.

Powiem Wam szczerze, że ledwo zdążyłąm przed powrotem dziecka z przedszkola :) - dybyście chcieli taki tort zrobić to najlepiej masę z pianek zrobic sobie dzień wcześniej oraz powycinac z niej ozdoby a w dniu urodzin zająć się tylko tortem.

Synuś był bardzo ale to bardzo zaskoczony i skakał z radości na widok takiego tortu.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne