BiscuitsSkładniki: 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody pół łyżeczki soli pół kostki tłuszczu roślinnego 1 szklanka maślanki |
Sposób przygotowania: Mąkę, sól, proszek i sodę przesiewamy do miski.Strugamy zimny tłuszcz i rozcieramy go jak kruszonkę. Wlewamy maślankę i łączymy. Przekładamy ciasto na stolnicę i zagniatamy, wystarczy 2-3 razy. Wycinamy kółka foremką, układamy na blaszce na papierze do pieczenia.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230'C i pieczemy około 25 minut. Ja wierzch posmarowałam masłem i lekko posypałam cukrem brązowym. Biscuits są przepyszne chrupiące z wierzchu i miękkie w środku - można do nich podać dżem albo konfiturę. Idealnie pasują do kawy lub herbatki. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne