Sajgonki z makaronem sojowym


Składniki:

Sajgonki z makaronem sojowym 60 dkg mięsa mielonego z łopatki
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki przyprawy 5 smaków
2 plasterki imbiru ¶wieżego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
4 jajka ugotowane na twardo
100 g makaronu sojowego
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
4 cm kawałek pory
3 opakowania papieru ryżowe (małe kólka)
sos słodko-pikantny


Sposób przygotowania:

Mięso doprawiamy 2 łyżkami przyprawy 5 smaków,2 łyżkami sosu sojowego, łyżeczk± czosnku, 2 plasterkami imbiru drobno pokrojonego. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 3 godziny.

Po tym czasie obsmażamy mięso na patelni.
Makaron sojowy moczymy i kroimy na kawałki nie za długie. Dodajemy do mięsa.
Jajka kroimy drobno, porę również i wsypujemy do mięsa.
Dokładnie mieszamy i doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego i łyżk± przyprawy 5 smaków.

M±kę ziemniaczan± wsypujemy do miseczki i zalewamy wod± - około 2 łyżkami.

Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie, gdy będzie miękki to układamy go na desce i brzegi moczymy powstałym klejem z m±ki ziemniaczanej - sajgonki będ± się dobrze sklejały.

Nakładamy łyżkę farszu i zawijamy. Farsz nakładamy na dole i zawijamy dół do góry, póĽniej boki do ¶rodka i zwijamy jak roladkę.

Odkładamy do lekkiego podsuszenia i smażymy na br±zowy kolor na oleju.
Podajemy z sosem słodko-pikantnym.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne