Sajgonki z makaronem sojowymSkładniki: 60 dkg mięsa mielonego z łopatki 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki przyprawy 5 smaków 2 plasterki imbiru ¶wieżego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 4 jajka ugotowane na twardo 100 g makaronu sojowego 1 łyżka m±ki ziemniaczanej 4 cm kawałek pory 3 opakowania papieru ryżowe (małe kólka) sos słodko-pikantny |
Sposób przygotowania: Mięso doprawiamy 2 łyżkami przyprawy 5 smaków,2 łyżkami sosu sojowego, łyżeczk± czosnku, 2 plasterkami imbiru drobno pokrojonego. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na 3 godziny. Po tym czasie obsmażamy mięso na patelni. Makaron sojowy moczymy i kroimy na kawałki nie za długie. Dodajemy do mięsa. Jajka kroimy drobno, porę również i wsypujemy do mięsa. Dokładnie mieszamy i doprawiamy 2 łyżkami sosu sojowego i łyżk± przyprawy 5 smaków. M±kę ziemniaczan± wsypujemy do miseczki i zalewamy wod± - około 2 łyżkami. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie, gdy będzie miękki to układamy go na desce i brzegi moczymy powstałym klejem z m±ki ziemniaczanej - sajgonki będ± się dobrze sklejały. Nakładamy łyżkę farszu i zawijamy. Farsz nakładamy na dole i zawijamy dół do góry, póĽniej boki do ¶rodka i zwijamy jak roladkę. Odkładamy do lekkiego podsuszenia i smażymy na br±zowy kolor na oleju. Podajemy z sosem słodko-pikantnym. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne