Czekoladowy sernik Nigelli


Składniki:

Czekoladowy sernik Nigelli Spód:
125 g herbatników digestive
łyżka kakao
60 g masła miękkiego

Masa:
50 dkg tawarogu śmietankowego Philadelphia
15 dkg drobnego cukru
łyżka budyniu w proszku
łyżka kakao
3 całe jajka + 3 żółtka
150 ml kwaśnej śmietany
17,5 dkg czekolady


Sposób przygotowania:

Herbatniki wałkujemy i dodajemy kakao z masłem, wszystko łączymy tak aby powstał tzw. "mokry piasek". Wysypujemy na dno tortownicy i uklepujemy rękami, wstawiamy do lodówki.

Serek ucieramy przez chwilę mikserem, dodajemy cukier, budyń, jajka z żółtkami i śmietanę. Całość miksujemy na gładką masę.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łyżeczkę kakao rozpuszczamy w łyżce gorącej wody i dodajemy do masy. Wlewamy resztę czekolady i dokładnie całość mieszamy.
Wylewamy na spód herbatnikowy.

Tortownicę owijamy folią spożywczą a potem jeszcze raz folią aluminiową. Wstawiamy tortownicę do prostokątnej formy wypełnionej gorącą wodą do połowy wysokości tortownicy.

Pieczemy 45-60 minut w temp.180'C .
Po wystudzeniu i wyjęciu z tortownicy polewamy czekoladą.



Sernik czekoladowy jest mocno czekoladowy i trochę inny niż jesteśmy przyzwyczajeni - jest mokry i raczej ciężki.

Ja osobiście bardzo lubię wszelkie serniki i ten mi bardzo smakował.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne