Czekoladowy sernik NigelliSkładniki: Spód: 125 g herbatników digestive łyżka kakao 60 g masła miękkiego Masa: 50 dkg tawarogu śmietankowego Philadelphia 15 dkg drobnego cukru łyżka budyniu w proszku łyżka kakao 3 całe jajka + 3 żółtka 150 ml kwaśnej śmietany 17,5 dkg czekolady |
Sposób przygotowania: Herbatniki wałkujemy i dodajemy kakao z masłem, wszystko łączymy tak aby powstał tzw. "mokry piasek". Wysypujemy na dno tortownicy i uklepujemy rękami, wstawiamy do lodówki. Serek ucieramy przez chwilę mikserem, dodajemy cukier, budyń, jajka z żółtkami i śmietanę. Całość miksujemy na gładką masę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Łyżeczkę kakao rozpuszczamy w łyżce gorącej wody i dodajemy do masy. Wlewamy resztę czekolady i dokładnie całość mieszamy. Wylewamy na spód herbatnikowy. Tortownicę owijamy folią spożywczą a potem jeszcze raz folią aluminiową. Wstawiamy tortownicę do prostokątnej formy wypełnionej gorącą wodą do połowy wysokości tortownicy. Pieczemy 45-60 minut w temp.180'C . Po wystudzeniu i wyjęciu z tortownicy polewamy czekoladą. Sernik czekoladowy jest mocno czekoladowy i trochę inny niż jesteśmy przyzwyczajeni - jest mokry i raczej ciężki. Ja osobiście bardzo lubię wszelkie serniki i ten mi bardzo smakował. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne