Bananowy sernikSkładniki: 125 g cistek digestive 60 g masła 500 g sera białego - ja użyłam oetkera 80 g cukru drobnego 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 jajka 1 łyżka soku z cytryny 3 duże dojrzałe banany |
Sposób przygotowania: Ciasteczka digestive wkładamy do woreczka i tłuczemy na mąkę, dodajemy masło i łaczymy. Ma być tzw "mokry piasek". Wsypujemy go do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia( ja wycinam tylko koło o średnicy tortownicy).Wkładamy do lodówki. Ser, żółtka, cukier,ekstrakt,sok z cytryny łączymy w misce.Ubiajmy białka. Banany miksujemy na papkę i dodajemy do sera.Mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wylewamy na spód z ciastek i wkładamy na 1 godzine do piekarnika nagrzanego do 180'C.Gotowy sernik jest ściety od góry i sprężysty pośrodku. Po ostudzeniu wkładamy na cała noc do lodówki a rano wierzch ozdabiamy masą krówkową. Podpatrzony w internecie u Dorotki z blogu www.moejwypieki.blox.pl. Ciasto jest inne ale pyszne, mokre i pachnący i słodki. Znajomi nie wierzyli, że to sernik. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne