Bananowy sernik


Składniki:

Bananowy sernik 125 g cistek digestive
60 g masła
500 g sera białego - ja użyłam oetkera
80 g cukru drobnego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 jajka
1 łyżka soku z cytryny
3 duże dojrzałe banany


Sposób przygotowania:

Ciasteczka digestive wkładamy do woreczka i tłuczemy na mąkę, dodajemy masło i łaczymy. Ma być tzw "mokry piasek".
Wsypujemy go do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia( ja wycinam tylko koło o średnicy tortownicy).Wkładamy do lodówki.

Ser, żółtka, cukier,ekstrakt,sok z cytryny łączymy w misce.Ubiajmy białka.
Banany miksujemy na papkę i dodajemy do sera.Mieszamy.
Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Wylewamy na spód z ciastek i wkładamy na 1 godzine do piekarnika nagrzanego do 180'C.Gotowy sernik jest ściety od góry i sprężysty pośrodku.

Po ostudzeniu wkładamy na cała noc do lodówki a rano wierzch ozdabiamy masą krówkową.



Podpatrzony w internecie u Dorotki z blogu www.moejwypieki.blox.pl.

Ciasto jest inne ale pyszne, mokre i pachnący i słodki.
Znajomi nie wierzyli, że to sernik.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne