Miętowe muffinki


Składniki:

SUCHE :
2,5 szklanki mąki
szczypta soli
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z cytryny

MOKRE:
1 1/4 szklanki mleka
2 jajka
100 ml oleju
3 łyżeczki naturalnego jogurtu
2 torebki herbaty piramidki mięty
tabliczka czekolady miętowej- ja użyłam z miętowym nadzieniem
barwink spożywczy zielony


Sposób przygotowania:

Gotujemy mleko i zaparzamy w nim miętę. Studzimy.
W jednej misce łączymy mokre składniki a w drugiej suche.

Mokre wlewamy do suchych i mieszamy ale nie dość dokładnie - mają byc grudki, Możemy dla zwiększenia efektu dodać teraz zielony barwnik spożywczy. Ale nie jest to konieczne.

Ciasto nakładamy do papierowych papilotek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy około 20 minut w temp. 180'C.

Gdy muffinki sie upieką na każdą z nich kładziemy po kostce miętowej czekolady i na chwilę wkładamy do piekarnika i czekamy aż się rozpuści.
Wyjmujemy i rozsmarowujemy ją łyżeczką po muffince.



Pyszne muffinki z lekkim aromatem miętowym - nie pamiętam skąd posiadam ten przepis.

Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju muffinki to dla mnie takie małe dzieła sztuki. Niby prosta babeczka a każda inna.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne