Miętowe muffinkiSkładniki: SUCHE : 2,5 szklanki mąki szczypta soli 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z cytryny MOKRE: 1 1/4 szklanki mleka 2 jajka 100 ml oleju 3 łyżeczki naturalnego jogurtu 2 torebki herbaty piramidki mięty tabliczka czekolady miętowej- ja użyłam z miętowym nadzieniem barwink spożywczy zielony |
Sposób przygotowania: Gotujemy mleko i zaparzamy w nim miętę. Studzimy. W jednej misce łączymy mokre składniki a w drugiej suche. Mokre wlewamy do suchych i mieszamy ale nie dość dokładnie - mają byc grudki, Możemy dla zwiększenia efektu dodać teraz zielony barwnik spożywczy. Ale nie jest to konieczne. Ciasto nakładamy do papierowych papilotek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy około 20 minut w temp. 180'C. Gdy muffinki sie upieką na każdą z nich kładziemy po kostce miętowej czekolady i na chwilę wkładamy do piekarnika i czekamy aż się rozpuści. Wyjmujemy i rozsmarowujemy ją łyżeczką po muffince. Pyszne muffinki z lekkim aromatem miętowym - nie pamiętam skąd posiadam ten przepis. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju muffinki to dla mnie takie małe dzieła sztuki. Niby prosta babeczka a każda inna. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne