Piramidka chałwowa z powidłami


Składniki:

biszkopt upieczony wg. mojego przepisu i podzielony na dwie części -jedną zabarwiamy na zielono a druga na czerwono
powidła śliwkowe
kostka masła
budyń śmietankowy bez cukru
- ugotować w mniejszej ilości mleka
10 dkg chałwy królewskiej


Sposób przygotowania:

Przepis na biszkopt: www.ewelosa.pl/?przepisy,5,02,w,00...

Biszkopt już zabawiony wylewamy na płaską blaszkę - chodzi o to by nie był wysoki aby nie trzebabyło go kroić.
Kroimy każdy na 3 kawałki w sumie may sześć.

Zimny budyń ucieramy z masłem na puszysty krem, dodajemy chałwę i dalej ucieramy.Odładamy 3 łyzki do dekoracji -barwimy na zielono i czerwono.

Teraz przystepujemy do składania piramidki - kładziemy jeden blat biszkoptu zielonego na to powidła i porcje masy chałwowej nastepnie blat czerwony i tak dalej do końca składników.Góra ma być bez kremu.Powstanie prostokątne ciasto.

Musimy je przekroić po przekątnej patrząc na nie z przodu. Powstaną dwie częsci które musimy złożyć w piramidkę.
Bedziemy mieli ciasto w pionowe paski kolorowe.

Smarujemy wierzch masą nie barwioną. Masą kolorową ozdabiamy ciasto wg. włąsnego gustu.Ja zrobiłam wcześniej ozdoby z czekolady które tutaj tez wykorzystałam.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne