Piramidka chałwowa z powidłamiSkładniki: biszkopt upieczony wg. mojego przepisu i podzielony na dwie części -jedną zabarwiamy na zielono a druga na czerwono powidła śliwkowe kostka masła budyń śmietankowy bez cukru - ugotować w mniejszej ilości mleka 10 dkg chałwy królewskiej |
Sposób przygotowania: Przepis na biszkopt: www.ewelosa.pl/?przepisy,5,02,w,00... Biszkopt już zabawiony wylewamy na płaską blaszkę - chodzi o to by nie był wysoki aby nie trzebabyło go kroić. Kroimy każdy na 3 kawałki w sumie may sześć. Zimny budyń ucieramy z masłem na puszysty krem, dodajemy chałwę i dalej ucieramy.Odładamy 3 łyzki do dekoracji -barwimy na zielono i czerwono. Teraz przystepujemy do składania piramidki - kładziemy jeden blat biszkoptu zielonego na to powidła i porcje masy chałwowej nastepnie blat czerwony i tak dalej do końca składników.Góra ma być bez kremu.Powstanie prostokątne ciasto. Musimy je przekroić po przekątnej patrząc na nie z przodu. Powstaną dwie częsci które musimy złożyć w piramidkę. Bedziemy mieli ciasto w pionowe paski kolorowe. Smarujemy wierzch masą nie barwioną. Masą kolorową ozdabiamy ciasto wg. włąsnego gustu.Ja zrobiłam wcześniej ozdoby z czekolady które tutaj tez wykorzystałam. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne