Rurki z kremem


Składniki:

Rurki z kremem Ciasto:
3/4 szklanki gęstej ¶mietany
1 cukier waniliowy
1 masło
2 jajka całe + 2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
do 3/4 kg m±ki

krem jaki kto lubi - moze być bita ¶mietana albo najzyklejszy krem budyniowy


Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagniatamy ciasto - powinno być elastyczne. Zawijamy i wkładamy na dwie godziny do lodówki.

Następnie cienko wałkujemy i wycinamy paski szeroko¶ci 2cm , nawijamy na foremki do pieczenia rurek.
Pieczemy około 40- 45 minut w temperaturze 170- 180'C.Należy je co jaki¶ czas obracać.

Następnie napełniamy je kremem i możemy jeszcze polać dekoracyjnie czekolad±.



To jest przepis na same rurki - wychodzi ich około 60 sztuk.

Można je upiec wcze¶niej, schować do szczelnego pojemniczka i w razie potrzeby szybko napełnić kremem czy bit± ¶mietan±.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne