Hiram czyli konfitura z rabarbaru z imbirem


Składniki:

1 kg rabarbaru
1 kg cukru
3 łyżki starego świeżego imbiru
skórka starta z 1 cytryny


Sposób przygotowania:

Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałeczki.
Wsypujemy cukier, dodajemy imbir i skórkę z cytryny.Mieszamy dokładnie i zostawiamy przykryte na całą noc.
Rabarbar puści sok i będzie go dość sporo.Mozemy kilka razy przemieszać.

Nastepnego dnia gotujemy na małym ogniu około godzinę.Pamietajcie o dość częstym mieszaniu hiramu gdyż może się przypalić.

Po godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa.
Ja dodałam jeszcze do tej porcji z 1 kg cukru sok z połowy cytryny.

Gorącą wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.Ja odwracam je do góry nogami i przykrywam ścierczką - stoją tak do wystudzenia się słoików



Z tej porcji wychodzą trzy słoiczki o pojemności około 300 ml więc radzę od razu zrobić podwójna porcję.
Ja nastepnym razem dam na 1 kg rabarbaru 75 dkg cukru.

Hiram jest rewelacyjny nikt nie mógł uwierzyć że to z rabarbaru a smak słodki lekko kwaśny - poprostu przepyszny. Przepis znaleziony u Bei na blogu www.beawkuchni.com...



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne