Hiram czyli konfitura z rabarbaru z imbiremSkładniki: 1 kg rabarbaru 1 kg cukru 3 łyżki starego świeżego imbiru skórka starta z 1 cytryny |
Sposób przygotowania: Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Wsypujemy cukier, dodajemy imbir i skórkę z cytryny.Mieszamy dokładnie i zostawiamy przykryte na całą noc. Rabarbar puści sok i będzie go dość sporo.Mozemy kilka razy przemieszać. Nastepnego dnia gotujemy na małym ogniu około godzinę.Pamietajcie o dość częstym mieszaniu hiramu gdyż może się przypalić. Po godzinie gotowania zrobić próbę wylewając kroplę marmolady na talerzyk i zadrapać przez środek nożem. Jeśli marmolada się nie zlewa, to znaczy, że jest gotowa. Ja dodałam jeszcze do tej porcji z 1 kg cukru sok z połowy cytryny. Gorącą wlewamy do wyparzonych słoików i zakręcamy.Ja odwracam je do góry nogami i przykrywam ścierczką - stoją tak do wystudzenia się słoików Z tej porcji wychodzą trzy słoiczki o pojemności około 300 ml więc radzę od razu zrobić podwójna porcję. Ja nastepnym razem dam na 1 kg rabarbaru 75 dkg cukru. Hiram jest rewelacyjny nikt nie mógł uwierzyć że to z rabarbaru a smak słodki lekko kwaśny - poprostu przepyszny. Przepis znaleziony u Bei na blogu www.beawkuchni.com... [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne