Chutney z rabarbaru


Składniki:

Chutney z rabarbaru  60 dkg rabarbaru
40 dkg cebuli
16 dkg rodzynek
80 dkg cukru
100 - 120 ml octu jabłkowego
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka ¶wieżego startego imbiru
2 łyżeczki zmielonych gożdzików
szczypta pieprzu
pół łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki.Cebulę obieramy i siekamy. Wrzucamy do garnka.

Dodajemy pozostałe składniki i wszytsko dokładnie mieszamy.Ja zostawiłam na około godzinę a by rabarbar pu¶ił lekko sok.

Gotujemy na małym ogniu około godzinę. Gdy sos zgęstnieje napełniamy nim słoiki i zakręcamy.Odwracamy do góry nogami i zostawiamy do ostygnięcia.



Przepis ten podała Bez na swoimm blogu www.beawkuchni.com.

Chutney jest przepyszny, ¶wietnie pasuje do serów czy wędliny.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne