Chutney z rabarbaruSkładniki: 60 dkg rabarbaru 40 dkg cebuli 16 dkg rodzynek 80 dkg cukru 100 - 120 ml octu jabłkowego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka ¶wieżego startego imbiru 2 łyżeczki zmielonych gożdzików szczypta pieprzu pół łyżeczki soli |
Sposób przygotowania: Rabarbar obieramy i kroimy na małe kawałki.Cebulę obieramy i siekamy. Wrzucamy do garnka. Dodajemy pozostałe składniki i wszytsko dokładnie mieszamy.Ja zostawiłam na około godzinę a by rabarbar pu¶ił lekko sok. Gotujemy na małym ogniu około godzinę. Gdy sos zgęstnieje napełniamy nim słoiki i zakręcamy.Odwracamy do góry nogami i zostawiamy do ostygnięcia. Przepis ten podała Bez na swoimm blogu www.beawkuchni.com. Chutney jest przepyszny, ¶wietnie pasuje do serów czy wędliny. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne