Bułeczki śniadaniowe


Składniki:

475 g maki pszennej chlebowej
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru i soli
16 g świeżych drożdzy lub 1 1/4 łyżeczki suchych
275 ml ciepłej wody
żółtko
do posypania: mak, sezam, sól


Sposób przygotowania:

Masło rozcieramy z maką na tzw"kruszonkę". Dodajemy sól, cukier, drożdze- lekko zarabiamy. Dolewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto około 5 minut.

Wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośniećia około1-1,5 godziny ( ma podwoić objetość).

Po tym czasie wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i dzielimy na około 12 części. Układamy na blaszce i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką wody, posypujemy ziarnami.

Pieczemy około 10- 15 minut w temp.200'C.

[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne