Bułeczki śniadanioweSkładniki: 475 g maki pszennej chlebowej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka cukru i soli 16 g świeżych drożdzy lub 1 1/4 łyżeczki suchych 275 ml ciepłej wody żółtko do posypania: mak, sezam, sól |
Sposób przygotowania: Masło rozcieramy z maką na tzw"kruszonkę". Dodajemy sól, cukier, drożdze- lekko zarabiamy. Dolewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto około 5 minut. Wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośniećia około1-1,5 godziny ( ma podwoić objetość). Po tym czasie wykładamy na stolnicę wysypaną mąką i dzielimy na około 12 części. Układamy na blaszce i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżką wody, posypujemy ziarnami. Pieczemy około 10- 15 minut w temp.200'C. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne